Bankovní rada ČNB v novém složení. Nastupuje Zamrazilová, Kubelková a Frait

Zdroj: ČNB

Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval tři budoucí členy bankovní rady České národní banky. Od 1. července 2022 v bankovní radě nově zasednou Jan Frait, Karina Kubelková a Eva Zamrazilová. Prezident současně jmenoval do funkce viceguvernérky Evu Zamrazilovou.

Tři noví členové vystřídají v sedmičlenné bankovní radě guvernéra Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu, kterým 30. června 2022 skončí jejich šestiletý mandát.

Prof. Dr. Ing. Jan Frait je ředitelem sekce finanční stability ČNB. Do bankovní rady nastupuje již podruhé. První mandát vykonával v letech 2000–2006.

Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA, je hlavní analytičkou Hospodářské komory České republiky. Do bankovní rady ČNB je jmenována poprvé.

Ing. Eva Zamrazilová, CSc., je předsedkyní Národní rozpočtové rady. V bankovní radě už jednou působila, a to v letech 2008–2014.

Bankovní rada ČNB je složena ze sedmi členů, které vybírá a jmenuje prezident republiky, a to na šest let. Mandát je možné vykonávat nejvýše dvakrát. ČNB nově povede dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl, který byl do funkce guvernéra prezidentem jmenován již 11. května 2022, a to s účinností od 1. července 2022.

Kurz koruny reagoval na jmenování nových členů posílením pod hranici 24,60 za euro. Jedním z důvodů tohoto pohybu je opadnutí nejistoty ohledně nového složení rady. Část korunových zisků pak přisuzujeme slovům nové viceguvernérky Zamrazilové, která uvedla, že bankovní rada v novém složení bude zajišťovat kontinuitu.

 

Zdroj: ČNB, TradingView

Newsletter