Investice pod stromeček v dobách krize. Nejlepší čas nakupovat?

Zdroj: Depositphotos

Rok se s rokem sešel a opět tu máme Vánoce. Čas trávit chvíle s rodinou a nakupovat vánoční dárky, které v mnoha případech využijeme jen velmi krátkodobě. Po ponožkách a cukroví by možná ale stálo za to, podívat se na dlouhodobý horizont a dát svým nejbližším pod stromeček něco smysluplnějšího. Češi naštěstí posledních několik let začínají mnohem více sledovat finanční trh a po vzoru sousedů ze zahraničí se inspirují také méně hmatatelnými dárky, které však mohou perspektivně posloužit mnohem lépe. Mluvím o investicích.

Za poslední rok se toho událo spoustu. Po covidové pandemii, která zamávala investičním trhem, jsme okamžitě spadli do válečného stavu na Ukrajině, extrémní inflace, problémů s energiemi a celkového poklesu finančního trhu. Každé odvětví to nese po svém, jedno ale mají společné – když je trh dole, vyplatí se investovat. Co přesně se změnilo?

Umění, alkohol a starožitnosti

Obecně platí, že je tento druh investice velmi vyrovnaný a problémy okolního světa jej zasahují jen minimálně. Jde tak o skvělý způsob, jak ozvláštnit své investiční portfolio něčím nevšedním a stabilním. Přesto se oproti minulému roku najdou změny i zde, převážně kvůli obchodním omezením spojeným s válkou na Ukrajině.

Vinný index Livex Fine Wine 100 na londýnské burze poskočil nahoru o 10 %, zdaleka nejlépe si vedlo šampaňské. Klíčové je pro dobrou investici znát především výrobce a ročník, což je velmi podobné trhu s uměním a starožitnostmi. Společně s alkoholem se během covidové pandemie i po ní jednalo o velmi stabilní investiční příležitosti, které se vážou především na čas a znalosti investora. Proto je dobrý nápad svěřit tento druh investice do rukou odborníků.

Volatilní rok nejvíce ovlivnil trh luxusních hodinek, do kterého patří světové značky Rolex, Patek Philippe či Omega. Většina luxusních značek se totiž z území Ruska stáhla, čímž vzrostl také prodej hodinek na černém trhu a index poskočil meziročně až o 32 %. Celkově se dá říct, že investice do těchto netradičních odvětví byly nejlákavější, a jsou tedy i nejzajímavější volbou pro vánoční dárek s dlouhodobým výhledem.

Akciový trh a velký propad

Dle očekávání byl akciový trh válkou na Ukrajině zasažen asi nejvíce. Centrální banky začaly razantně zvedat úrokové sazby, americký index S&P 500 se oproti minulému roku propadl o 20 %. To rozhodně není nic nového, v reakci na koronavirovou pandemii v roce 2020 se index propadl neméně drasticky, a tudíž jde v současné době jen o další dolní hranici křivky, která opět poroste.

Z tohoto hlediska je právě nyní ta nejlepší chvíle pro investování na akciových trzích. Velký propad totiž znamená velmi levný nákup. V průběhu následujících let se očekává nejen stabilizování inflace, ale také vyrovnání investičního trhu, čímž veškeré investice výrazně porostou. V horizontu pěti a více let jde tedy o velmi lákavou příležitost, které byste měli využít i v případě dárku pod vánočním stromečkem.

Nemovitosti a stabilní investice

Nárůst cen nemovitostí se začíná za poslední rok zpomalovat a výrazný růst jsme mohli sledovat především v prvních dvou čtvrtletích. Nyní ceny postupně slábnou a vyrovnávají se, dochází dokonce k mírnému poklesu. Naopak rostou ceny nájemního bydlení, což může společně s postupně se stabilizující inflací a finanční situací jako takovou být dobrým předpokladem pro hypoteční úvěry a nákup bytů jakožto dlouhodobé investice.

Během následujícího roku by totiž pokles inflační hladiny mohl znamenat i vyrovnání úrokových sazeb. Odchytit si ten správný okamžik pro výhodnou hypotéku tedy bude klíčový faktor v roce 2023.

Ať už se ve výsledku rozhodnete pro jakýkoli druh investice, nezapomínejte na to, že je třeba zvážit všechna pro a proti, stejně jako rizika těchto odvětví, a dle toho správně diverzifikovat své investiční portfolio. Tím maximálně eliminujete risk a zabezpečíte se na budoucí roky

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter