Palírna U Zeleného stromu, největší ryze český výrobce lihovin, je jednou z firem, kterou, stejně jako ostatní dodavatele a podniky v gastronomii, aktuální dění výrazně poznamenalo. Nyní přichází s návrhem, jak danému segmentu ulevit a předejít tak dopadům, které mohou mít pro některé podniky fatální následky. Klíčovou roli hraje rozhodnutí státu o odložení spotřební daně.
Prostějovská firma s více než 500letou tradicí se stačila od začátku aktuální krize zapojit nejen v regionu, ale i v rámci celospolečenských aktivit. Nejprve pružně zareagovala na nedostatkové množství dezinfekce, k jejíž výrobě poskytla konzumní líh z vlastních zásob. Nyní se snaží najít cestu, jak efektivně pomoci celé gastronomii. Generální ředitel Pavel Kadlec upozorňuje na to, že klíč k systémové pomoci má v rukou současná vláda. Konkrétním krokem by totiž mohlo být odložení splátky spotřební daně, které by výrobcům alkoholu uvolnilo ruce při pomoci pohostinství.
„Největší nadějí pro českou gastronomii je teď systémová pomoc. Stačilo by, kdyby vláda umožnila nám i dalším výrobcům alkoholu odložit platbu spotřební daně z 55 dní na 110 dní. My bychom na oplátku mohli odložit platbu podnikům při jejich opětovném rozjezdu a dále je podpořit, aniž bychom ohrozili naše cashflow,“ představuje návrh Pavel Kadlec. „Naším cílem je vládu přesvědčit, že nástroje na pomoc celému odvětví gastronomie má v rukou ona a měla by je začít využívat. Tyto nástroje navíc stát nic nestojí, ale mohou velmi pomoc,“ doplňuje.
Pomoc gastro segmentu je pro prostějovskou palírnu dlouhodobou prioritou. „Svým partnerům v gastronomii se snažíme pomáhat už teď, a to například finančním zvýhodněním nabídek, podporou při vybavení letních zahrádek nebo poskytnutím dezinfekčních prostředků,“ doplňuje Pavel Kadlec.
Prostějovská palírna ale hledá i jiné, systémovější cesty a připravuje se na květen, kdy by mělo přijít to nejhorší období pro prodeje. „Podniky se budou otvírat omezeně a s velkými restrikcemi, pokud tedy vůbec otevřou. Navíc očekáváme, že lidé budou šetřit. Kvalitní alkohol je věc, kterou si odepřou jako první. Můžeme tedy jen doufat, že se rozhodnou podpořit české výrobce. A pokud si budou chtít dopřát destiláty, bude to česká značka,“ odhaduje vývoj lokálního trhu generální ředitel.