Popularita svátku sv. Valentýna podle rezervací roste

Vůbec první rezervace na letošní romantickou večeři 14. února byla provedena již loni v srpnu. Zaznamenal ji gastronomický průvodce RESTU, který provozuje i rezervační portál. Oproti loňskému roku portál také na svátek svatého Valentýna eviduje obecně o 20 procent rezervací do restaurací více. Nejvíc jich proběhne v Praze a v Brně.

„Na počtech valentýnských rezervací vidíme, že jakkoliv je Valentýn často vnímaný jako komerční a importovaný svátek, tak lidé nechtějí riskovat gurmánský průšvih doma a návštěvu restaurace volí jako nejlepší variantu, jak svátek oslavit, a přitom neutrácet za kýčovitou komerci,“ říká Jiří Moskal, CEO RESTU.cz.

Kromě zajímavé srpnové rezervace s půlročním předstihem vysledoval tým RESTU další zajímavý trend. Kromě rezervací pro 2 hosty je druhou nejpočetnější kategorií rezervace stolu pro tři a čtyři hosty. „I ve chvílích té nejtěžší romantiky se prostě o své štěstí rádi podělíme s kamarády,“ komentuje to Jiří Moskal. Více než 50 procent rezervací ale zájemci nechávají až na poslední chvíli a udělají je 13. února nebo na samotného Valentýna 14. února. „Mají pak ale na výběr užší nabídku,“ varuje Moskal.

Brno nabídne i netradiční oslavu

Na svátek zamilovaných se připravují i samotné restaurace. Pavel Veltruský, šéfkuchař designové restaurace SIGNATURE v Brně, které je se 6 procenty z celkového počtu všech rezervací v Česku na druhém místě (po Praze), přichystal netradiční pojetí romantické večeře. „Hosté nebudou dopředu vědět, jaké pokrmy jim přistanou na stole. Jediné, co prozradíme, jsou suroviny,“ představuje koncept majitel podniku Jiří Lešikar. „Šéf naší kuchyně Pavel zvolil menu, které postupně zkombinuje ústřice, kraba, česnek, jazýček z mořského ježka i bažanta. Sladká tečka bude obsahovat nugát,“ prozrazuje část překvapení Lešikar.

Newsletter