Šéf WJC vyzval společnost Michelin, aby se zajímala o Izrael

Šéf Světového židovského kongresu Ronald Lauder požádal společnost Michelin, aby zahrnula do svého prestižního hodnocení také restaurace v Izraeli. V dopise, který Lauder společnosti zaslal, se naznačuje, že vyloučení Izraele se může některým lidem jevit jako politické rozhodnutí, neboť je známo, že Izrael má v kulinářství co nabídnout.

„Dnešní Izrael je úctyhodná směsice kultur a tradic, které společně vytvářejí výjimečné kulinářské prostředí. Proč vaše společnost odmítá sestavit průvodce izraelskými restauracemi? I když já jsem si jist, že to není úmysl, někteří se domnívají, že k tomu, že Michelin vynechává Izrael, existují jiné důvody než kvalita,“ píše se v dopise, který získala agentura AP.

Agentura píše, že zejména Tel Aviv nabízí pestrou nabídku gastronomie, v níž se mísí tradice přivezená židovskými přistěhovalci se středomořskou a východní kuchyní. Městu se dostalo ocenění v časopisu Saveur, který v roce 2014 Tel Aviv doporučil k návštěvě milovníkům dobrého jídla.

Existuje také několik vyhlášených izraelských kuchařů. Mošik Roth dostal michelinskou hvězdu za svou práci v Nizozemsku, Jotam Ottolenghi a Asaf Granit uspěli v Británii, Michael Solomonov získal prestižní cenu v USA.

Mluvčí michelinských průvodců Samuelle Dorolová řekla, že společnost v Izraeli nikdy nebyla a jet tam nemá v plánu. Podle ní jde čistě o obchodní důvody. „Neměli jsme příležitost sestavit tam průvodce, to ale neznamená, že ji nebudeme mít někdy v budoucnu,“ řekla. Michelin si prý místa vybírá z hlediska „gastronomického zájmu“ a možného prodeje. „Musíte mít potenciální čtenáře,“ řekla Dorolová.

Podle AP Michelin nyní vydává průvodce pro 27 zemí a také pro konkrétní města. Praha má tři podniky s jednou michelinskou hvězdičkou.

Nedávno společnost do svých průvodců zahrnula města Rio de Janeiro a Sao Paulo, i když ani v jednom není podnik, který by získal aspoň jednu michelinskou hvězdu. Společnost to zdůvodnila tím, že v obou těchto brazilských městech existuje potenciál pro gastronomický rozvoj. „Měli jsme pocit, že se v těchto městech něco děje,“ prohlásila Dorolová.

Newsletter