Evropské výnosy klesají, americké rostou. Dolar zůstává ve ztrátě, část dnešního oslabení ale smazal. Koruna obrátila do zisku. Kurz je pod 25,30 za euro.

1700 nových milionářů za den. Kde?

I přes skomírající růst mezd a upadající pracovní vyhlídky mladých si jedna země drží prvenství v „produkci“ boháčů. V průměru až 1700 nových milionářů by mohlo vzniknout v podstatě během 24 hodin. Kde?

Vítejte ve Spojených státech. Podle předpovědi společnosti Boston Consulting Group by toto tempo mohlo rozšířit americký milionářský klub do roku 2020 až o 3,1 milionů nových členů. Taková predikce jde ruku v ruce s trendem, pokud si uvědomíte, že v letech 2010 až 2015 se sledovaná skupina boháčů zvětšila o 2,4 milionů „kusů“.

V současnosti existuje zhruba 8 milionů amerických domácností, jejichž aktiva, bez započítání majetku a luxusního aktiv, dosahují více jak jednoho milionu dolarů. Navyšování tohoto čísla by mělo být důsledkem, jak píše agentura Bloomberg, „největšího mezigeneračního přesunu bohatství vůbec.“ Naprostá většina boháčů je totiž staršího věku, tudíž jejich jmění přejde v dohledné době do rukou jejich dědiců.

Big Short vol. 2? „Jste v h****u“, říká Steve Eisman

Pro zachování finančních toků je dědictví, resp. transfer směrem k mladým, naprosto klíčové. „Podle šetření společnosti Spectrem Group, která zpovídala investory pod 50 let, jejichž aktiva dosahují hodnoty nad 25 milionů dolarů, to bylo právě dědictví, jež výrazným dílem přispělo k jejich úspěchu.

Pravdou však je, že pojem „dolarový milionář“ už v dnešní době neznamená to, co dříve. Podle Bloombergu má jeden milion dolarů v dnešní době stejnou kupní sílu jako 341 tisíc dolarů v roce 1980, případně jako 45 tisíc dolarů na začátku 20. století. Milionářský stav se tudíž již nedá považovat za synonymum boháče.

Omluvte mě, odcházím investovat miliardu dolarů

Newsletter