Budoucnost potravin? Z jedné krávy 175 milionů burgerů


18:09 • 30. ledna 2016

Tagy: potraviny, Technologie, voda

Jednou z ožehavých otázek budoucího vývoje světa je dostupnost a kvalita potravin a vody. Vzhledem k rostoucí poptávce především po masu a čisté vodě se tak ke slovu dostávají nové potravinové technologie, jejichž cílem je zabezpečit lidstvo v prostředí omezených zdrojů nutných pro život.

Během minulého týdne byly představeny novinky této oblasti, a to během konání asijské EmTech konference, kde se pravidelně schází autoři tzv. rozvojových technologií, které vytvářejí v reakci na globální problémy dnešního světa. V letošním ročníku byla velká pozornost zaměřena právě na otázku potravin. Představeny byly dva revoluční výrobky, které by v budoucnu mohly zabezpečit svět z hlediska poptávky po masu i čisté vodě.

Ekologicky šetrné maso, které nakrmí

Pokud máte rádi hovězí, neměli byte si nechat ujít jeho uměle vytvořenou modifikaci. Vědci z Maastrichtské university přišli na proces, pomocí kterého je možné z pravého hovězího svalu, resp. z jeho svalových buněk, vytvořit další biologicky naprosto nezávadné maso.

Celý proces je založen na vyživování hovězích svalových buněk, které se pozvolna násobí a postupně tak vytváří novou svalovou tkáň, což je v podstatě základ každého masa. „Biologicky je takto vytvořená „hmota“ naprosto totožná s pravým hovězím,“ popsal svůj „výtvor“ Mark Post, šéf vědecké skupiny „Cultured Beef“, pod kterou spadá celý projekt.

 

Leží všude kolem - obyčejně. Ne ale tuto sezónu a tak vydělává 100 %. Co?

Zveřejnil(a) Roklen24 dne  21. leden 2016

 

Nápad vytvořit „umělé“ maso přišel v návaznosti na predikci Organizace spojených národů. Dle jejího šetření převýší poptávka po masu během několika desetiletí jeho celkovou zásobu. Potenciál nové technologie tak spočívá v tom, že nejen uspokojí poptávku, ale rovněž přispěje i k samotné záchraně zvířat.

„Technicky je možné uměle vytvořit jakýkoliv druh, který má ve svých svalech kmenové buňky,“ řekl pro server CNBC Mark Post. „Zkoušeli jsme to na vepřovém, ostatní to zkoušejí třeba na rybách a kuřatech. My jsme se ale ve výsledku zaměřili především na hovězí, jelikož krávy mají mnohem větší dopad na životní prostředí,“ dodal vědec.

Právě hovězí dobytek totiž v rámci svého trávícího procesu produkuje značné množství nežádoucího metanu. Tím pádem, vzroste-li poptávka po hovězím, bude potřeba navýšit u počet dobytka, což s sebou nutně přinese i větší koncentraci metanu se všemi jeho nežádoucími dopady. Z jedné kravské buňky by v budoucnu mohlo být možné vyprodukovat 175 milionů hamburgerů. K takovému množství masa by dle vědců bylo normálně potřeba kravské stádo a přibližném počtu 440 tisíc kusů.

Důležité je připomenout, že tento proces výroby „umělého“ masa nemá nic společného s jakoukoliv jeho genetickou úpravou, která se aplikuje například v případě rostlin.

Vzdělávej se a čisti

Revoluce probíhá i v oblasti pitné vody. Se zajímavým nápadem přišla Theresa Dankovichová z Carrnegie Mellon University v americkém Pittsburghu. Ona společně se svým týmem přišla na metodu, jak je možné pomocí tzv. „Drinking Book“ čistit vodu a přeměnit ji tak na zcela pitnou a nezvadnou.

Jednotlivé stránky knihy osahují stříbrné nanočástice. Jakmile na stránku vylijete špinavou vodu, tyto částice pohltí veškeré bakterie, čímž je v podstatě i zahubí. Pouze velice malé množství stříbra se poté dostane zpátky do vody. Nezávadnost takto přefiltrované vody oficiálně potvrdila i Světová zdravotnická organizace.

 „Chceme z Drinking Book vytvořit nový produkt používaný v každé domácnosti,“ řekla pro CNBC Dankovichová. „Mnohé naše studie ukazují, že pro lidi jsou papírové filtry vody mnohem důležitější než například nádobí. Z jedné stránky knihy je možné vyfiltrovat až 100 litrů čisté vody, což je více než měsíční potřeba jedné osoby,“ dadala.

Nemoci šířící se vodou, jako je například cholera, ročně zabijí 3,4 miliony lidí. Naprostá většina z nich je pak ve věku do pěti let a pochází ze zemědělských oblastí, které nemají dostatečný přístup k pitné vodě. Podle dostupných výsledků má filtrační kniha nejlepší výsledky například při eliminaci bakterie E. coli.

Kniha kromě filtrační schopnosti má i edukativní účel. Na každé stránce je vytištěn text, který je napsán potravinovým inkoustem a obsahuje informace o všech nebezpečích plynoucích z užívání závadné vody.

Napsat autorovi RSS

Absolvent Vysoké školy ekonomické, Národohospodářské fakulty. Dříve studoval na Gymnáziu Voděradská. Když se rozhodoval o zaměstnání, Roklen pro něho byla jasná volba. Mezi jeho záliby patří ekonomie, finanční trhy, rybaření a vaření.



Přejít na diskusi

Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.