Bisnode: AŽ 21 592 restaurací, kaváren a bister bojuje o přežití

Provozovatelé restaurací jsou v současné době jednou z nejohroženějších skupinou podnikatelů. Ke konci loňského roku v České republice bylo podle databází Bisnode 21 592 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet subjektů za posledních deset let.

Z důvodu boje proti koronaviru musí mít všechny restaurace zavřeno. Gastrobyznys, který zaměstnává desetitisíce lidí, se otřásá v základech. Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1 445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014.  Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018. „Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční. Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Detailnější analýza Bisnode ukázala, že dvě pětiny společností podle klasifikace ČSÚ neuvádějí tržby. Roční tržby zhruba pětiny firem jsou do jednoho milionu firem a další pětina společností utrží mezi jedním a pěti miliony korun. Necelých 10 % restaurací pracuje s obratem v intervalu od pěti do deseti milionů korun, 7 % mezi deseti a třiceti miliony korun. Jen 2 firmy ze 100 mají roční tržby vyšší než 30 milionů korun.

 

Newsletter