Americké výnosy si po včerejším růstu prochází korekcí. Dolar se obchoduje pod 1,0650 za euro. Koruna krátce oslabila nad 25,30 za euro. Aktuálně se obchoduje pod touto hranicí.

Bisnode: Nejvíc nových registrací DPH je letos v segmentu stravování

V ČR aktuálně podniká 504 337 plátců DPH a jejich počet se letos celkem zvýšil o 2459. Podle poradenské společnosti Bisnode, jedničce v poskytování ekonomických informací a analýz, v první polovině letošního roku bylo k DPH registrováno 12 547 nových subjektů, zatímco u 10 088 firem byla registrace zrušena. Celorepublikovým statistikám se vymyká hlavní město, kde je plátcem DPH každá čtvrtá firma.  Nejvíc nových plátců DPH podniká v oblasti stravování.

„Za celý loňský rok v ČR přibylo 4 784 plátců DPH a jejich celkový počet se přehoupl přes půlmilionovou hranici. Letos noví plátci DPH přibývali o něco rychleji, a to přes to, že vzniká nejméně nových firem za poslední tři roky. Ve srovnání s obdobím mezi lety 2017 až 2018 je ale meziroční přírůstek plátců DPH pět krát nižší,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Mezi plátci DPH jsou se 44 % nejvíc zastoupeny společnosti s ručením omezeným (219 752) a s 42 % živnostníci (213 947). Akciové společnosti se na populaci plátců DPH podílí jen necelými 3 %.  

V rámci nejoblíbenějších právních forem pro podnikání v ČR je největší podíl, přes 54 %, plátců DPH mezi akciovými společnostmi, s 46 % následují společnosti s ručením omezeným a mezi živnostníky je 11 % plátců DPH.

Rozložení plátců DPH v jednotlivých regionech ČR vykazuje výrazné rozdíly. V Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji sídlí téměř polovina všech plátců DPH. Celorepublikovým statistikám se ale vymyká hlavní město, kde má sídlo nejvíc plátců DPH. Jde o 129 826 firem, tedy čtvrtinu ze všech firem, které jsou plátci DPH a pětinu firem s pražskou adresou. Necelými 12 % se na populaci plátců DPH shodně podílí Jihomoravský a Středočeský kraj.

Z pohledu oboru činnosti nejvíc nových plátců DPH podniká v oblasti stravování, zprostředkování obchodu a služeb. „To koresponduje s naší předchozí analýzou, podle které se podnikání v gastronomii těší velké oblibě, a to navzdory zavedení EET, vysoké konkurenci a nedostatku pracovní síly,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Newsletter