Evropské i americké výnosy klesají. Dolar ve ztrátě nad 1,0700 za euro. Měny regionu v zisku. Koruna zpět pod 25,20 za euro.

Do restaurace na Štědrý den? Počet rezervací vzrostl y/y o polovinu

Největší gastronomický průvodce v České republice RESTU, který usadil ke stolu v restauracích už více než 10 milionů hostů,  přináší společně s gastronomickou skupinou TOGETHER tipy, na co a kam zavítat během vánočních svátků. V nabídce je česká rybí klasika, stále oblíbenější prvorepublikové šnečí menu nebo naopak zcela netradiční asijské pokrmy.  Na Štědrý den eviduje Restu.cz  nárůst rezervací o 50 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

„Nejvíce lidí vyráží do restaurací během svátků v Praze. Kromě sociodemografického vlivu místních obyvatel má na konečné číslo dopad i stále rostoucí počet turistů, kteří si chtějí dopřát sváteční večeři v dobré restauraci,“ popisuje Jiří Moskal, CEO RESTU.cz.  O tom, že si lidé během Vánoc užívají větší luxus než obvykle, svědčí i výše průměrné útraty. „Tři čtvrtiny vánočních rezervací míří do restaurací ve vyšším cenovém segmentu, kde se utratí více než 600 Kč na osobu,“ doplňuje Moskal. V Praze má otevřeno každá třetí restaurace, v Brně každá čtvrtá.

Štědrý den v restauraci si nejvíce dopřávají páry, Restu letos zaznamenalo 41 % rezervací pro dva, 37 % pro 3 až 5 osob. Jíst ven vyráží i singles, tvoří 2 % rezervací.

V hlavním městě můžete zavítat například na Vinohrady do belgické restaurace Bruxx, kde přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem.

Vánoční menu bude servírovat také Kalina Kampa, mimo staročeské vánoční rybí polévky nabízí šneky hned ve třech variantách – po pražsku, po burgundsku nebo s omáčkou Bérnaise.

Pokud nedáte dopustit na tradici, navštivte restauraci Pod Zámkem. V romantickém zámeckém prostředí si vychutnáte tradičního houbové kubu, rybí polévku a smaženého kapra bez kosti s bramborovým salátem.

Láká vás něco exotičtějšího? Udělejte si rezervaci v restauraci Sia. Je to jediné místo v Praze, kde si můžete dát pravou Pekingskou kachnu. Složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů trvá dva dny. Kuchyni velí šéfkuchař Jiří Štift patřící k největším znalcům asijské gastronomie v České republice.

V moravské metropoli bude otevřena například designová restaurace SIGNATURE, kde servírují dvojí menu. Jedno české se šnečím tartiflette, rybí polévkou a smaženým kaprem a jedno odvážnější, které nabízí marinovaného sivena, humrový bisque a jehněčí hřbet.

Newsletter