Gastronomie se stále nenastartovala, je hluboko za loňskými čísly

Češi se do restaurací a hospod po jejich znovuotevření na jídlo zatím nijak nehrnou. Obědové tržby se pohybují stále hluboko pod čísly, na jaké byly restauratéři zvyklí v době před koronavirovou pandemií. A jsou výrazně nižší i v porovnání s loňským jarním rozvolněním.

„Počet obědových transakcí byl minulý týden 45 procentech v porovnání se situací před začátkem koronakrize. Týden před tím, tedy záhy po otevření vnitřních prostor restaurací, jsme dokonce byli na pouhých 38 procentech předcoronavirové situace,“ říká generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Údaje pocházejí z plateb cca 250 000 tuzemských zaměstnanců, kteří za jídla platí nejrozšířenější stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card.

Pro srovnání – loni v červnu (zahrádky se otevíraly 11. května a vnitřní prostory 25. května 2020) byly tržby v průměru na třech čtvrtinách předcovidové situace.

„Je pravda, že až do konce minulého týdne bylo o poznání horší počasí než po loňském prvním rozvolnění a nijak nelákalo na zahrádky. Svou roli budou hrát i obavy lidí, kteří se po dlouhých lockdownech stále bojí o svou bezpečnost, mnoho zaměstnanců je stále na home officech. Ale pokles je i přesto výraznější, něž jsme čekali,“ doplňuje Nicolas Eich.

Čísla Edenredu dokazují, že krize gastronomie ještě stále není zažehnaná. „Od restauratérů slýcháme, že lidé opět chodí na pivo. U jídla to ale zatím neplatí. Pokud by to takto zůstalo, může nastat další odliv lidí z oboru, případně další vlna uzavírání hospod. Proto se domníváme, že by stát měl pomoci restauracích a zařadit je mezi odvětví, která dostanou podporu v rámci Národního plánu obnovy, kde se má přerozělovat celkem 200 miliard korun. Zatím tam gastroosetkro přes jeho alarmující situaci není,“  uvádí Nicolas Eich.

Průměrná výše útraty za jeden oběd nyní dosáhla 137 korun. To je asi o pětikorunu více než v posledním lockdownu. Podobná výše útrat byla i loni v létě.

 

 

Newsletter