Americké výnosy rostou rychleji než evropské. Dolar v zisku pod 1,0650 za euro. Koruna ve ztrátě nad 25,25 za euro.

Le Figaro: Ovocem a zeleninou proti depresi a demenci

Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny je pravděpodobně spojena s pocitem větší spokojenosti se sebou samým a s nižším nebezpečím vzniku deprese i demence. Je známo, že konzumace nejméně pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá v boji proti různým chorobám, ale jen málo studií se dosud zabývalo souvislostmi mezi výživou, pocitem spokojenosti a dobrým dušením zdravím.

Abychom se dobře cítili a byli duševně v pohodě, nestačí sníst denně oněch pět porcí ovoce a zeleniny, jak se doporučuje, ale spíše sedm až osm, přičemž jednou porcí se rozumí 80 gramů. Britští vědci z Warwické univerzity při svém výzkumu sledovali téměř 80.000 náhodně vybraných osob. Za použití matematických a statistických metod analyzovali odpovědi účastníků studie, kteří odpovídali na velmi podrobné otázky týkající se stravovacích návyků, zdravotního stavu, pocitu spokojenosti či naopak deprese.

Pokud jde o pocit spokojenosti a duševního zdraví, vyšel najevo silný vztah mezi množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny, a to nezávisle na dalších okolnostech, ať už demografických, sociálních anebo ekonomických, napsal francouzský deník Le Figaro.

„Statistický efekt ovoce a zeleniny byl překvapením,“ uvádí jedna z autorů studie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová z Warwické univerzity. „Vědci zabývající se zkoumáním spokojenosti berou jen velmi málo v úvahu, jak se pacient stravuje,“ dodává. A zdůrazňuje, že tyto výsledky jsou jen předzvěstí dalšího výzkumu a že bude třeba dalších studií, aby tyto souvislosti byly potvrzeny a zpřesněny.

Podle Pascala Barbergera-Gateaua z francouzského výzkumného ústavu Inserm 897 již četné studie epidemiologie výživy a stravovacích návyků ukázaly, že konzumace zvýšených dávek ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku demence u starých lidí.

„Jen málo studií se však zabývalo dopadem výživy v průběhu dětství či ve středním věku. Některé studie však ukázaly, že dítě, jemuž bylo podáváno mnoho ovoce a zeleniny, jakož i doma vařených pokrmů, mělo ve čtyřech letech celkový inteligenční kvocient (IQ), verbální IQ a paměťové schopnosti vyšší než děti s jiným stravovacím režimem,“ upozornuje Barberger-Gateau.

Newsletter