Společnosti Tereos TDD klesly meziročně tržby o 16 pct na 5,2 mld

Společnosti Tereos TDD, která patří mezi lídry tuzemského trhu s cukrem, klesly meziročně tržby o 16 procent na 5,2 miliardy korun. Důvody jsou nízká cena cukru, malá úroda cukrové řepy a také loňská nehoda v dobrovickém cukrovaru. Zranilo se při ní 14 lidí a vyřadila cukrovar z provozu na několik měsíců. Společnost i tak vykázala v uplynulém obchodním roce čistý zisk 305 milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Jakub Hradiský po dnešní řádné valné hromadě.

Společnost má kromě dobrovického cukrovaru ještě jeden v Českém Meziříčí v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Mělníku pak má balící centrum. Dále provozuje tři lihovary. Zaměstnává okolo 500 lidí, patří mezi tři největší potravinářské firmy v České republice.

Na hospodářských výsledcích společnosti za obchodní rok 2015/2016 se podle mluvčího projevily historicky nízké ceny cukru na tuzemském i evropském trhu. Malou úrodu cukrové řepy způsobilo loňské dlouhotrvající sucho. V uplynulém roce společnost vyrobila 256.000 tun cukru, 457.000 hektolitrů bezvodého lihu, který je určen pro pohonné hmoty, 413.000 hektolitrů pitného lihu a 65.000 tun pelet. Ty se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata.

„Pro příští rok plánujeme navýšení výroby, a to především z důvodu navýšení ploch cukrové řepy ze 33.500 na 35.000 hektarů,“ uvedl Hradiský.

Zhruba 40 procent produkce Tereosu jde na export, především do Německa, Rakouska, Polska a Slovenska, ale také do takzvaných třetích zemí mimo EU, například do oblasti Blízkého východu a do Afriky. „Vzhledem k tomu, že v roce 2017 končí kvótový režim, který omezoval možnost vývozu do zemí EU, plánujeme využít této skutečnosti a také naší výhodné logistické pozice ve střední Evropě k rozšíření našeho portfolia zákazníků v Evropě,“ doplnil Hradiský.

Společnost průběžně investuje především do snižování energetických, logistických a fixních nákladů, důvodem je především příprava na prostředí liberálního trhu s cukrem, které nastane po konci režimu kvót v říjnu 2017.

Newsletter