Stanislav Petříček (BistRAWveg): Začněte se mít rádi, přestaňte se zbytečně bát

V poslední době, zejména s růstem sociálních sítí a vlivu internetu obecně, se vyrojilo mnoho samozvaných výživových poradců. Lidé se na ně obracejí skrze sítě jako Instagram, aniž by se vzájemně vůbec někdy viděli naživo. Jaký názor na to má Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery?

Je podle Vás vhodné, aby jiným lidem a třeba manažerům doporučovali způsob stravování lidé, kteří pro to nevystudovali patřičný obor?

Určitě je dobré kombinovat znalosti se zkušenostmi, nejlépe osobními. Důležité je neustálé vzdělávání se v oboru.

Myslíte si, že takoví lidé dokážou svým klientům nabídnout to, co si u nich klienti případně zaplatí (mnoho jich radí zadarmo)?

Otázkou je představa klienta versus realita – je to určitě individuální. Lidé jsou tlustí a nemocní, protože jsou plní strachu, nemají se rádi a přejídají se. Začněte se mít rádi, přestaňte se zbytečně bát. Používejte svůj mozek na disciplínu a nenechte ho vytvářet nové a nové problémy a strachy.

Proč mají tito poradci bez patřičného vzdělání takovou oblibu mezi lidmi, třeba i manažery?

Lidé se chtějí změnit, mají o sobě nějakou společenskou představu a chtějí někoho, kdo je povede, jinými slovy hledají viníka, který převezme zodpovědnost za případný neúspěch. Informací je dnes dost, plný internet, aby si člověk uměl vybrat svou cestu. Jde o osobní záměr a zodpovědnost.

Je vůbec možné nastavit jídelníček někomu, koho takový nutriční terapeut vůbec nikdy neviděl?

Z mého pohledu se už jedná o „alibismus“ – ztráta času pro všechny bez náznaku soudnosti a osobní zodpovědnosti.

Setkáváte se s tím, že lidé s příchodem nového roku mají větší zájem a navštěvují bistRAWveg případně si jídlo a pití objednávají online?

Určitě minimálně v rámci novoročních předsevzetí a „detoxů“.

Stanislav Petříček je zakladatel sítě „róček“ bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting. Narodil jsem se v Liberci v roce 1971. Vystudoval vojenské gymnázium a vojenskou akademii, armádu ale opustil. Začal pracovat v německé firmě a sbírat pracovní zkušenosti. V roce 2004 založil s kolegou společnosti Tp Consulting. Od roku 2014 je popularizátorem myšlenky „Zdraví začíná jídlem“ a zakladatel a majitel společnosti provozující bistRAWveg v Liberci a dalších RAW podniků v Česku. Je ženatý a má čtyři děti. Absolvoval 33 dní bez jídla. Rozhodl se pro velkou očistu organizmu, detox v podobě půstu. To byla jedna z posledních a opticky bezesporu nejviditelnějších změn. Nejedl 33 dní. Detox podle jeho slov nebyl příjemný, kdo to zažil, ví, o čem mluví, ale je uvnitř jiný člověk. Přibývala mu energie a také radost ze života. Zhubnul skoro 30 kg. Ke svým „starým“ stravovacím návykům se už nevrátil. Rychle se z všežravce masojeda přesunul na vegetariána, vegana až na vitariána. Dnes je jeho jídelníček v základu raw.

Newsletter