Evropské i americké výnosy rostou. Dolar proti euru sílí zpět k hranici 1,1300 EURUSD. Měny regionu včera vinou rizikově averzní nálady oslabily. Koruna se krátce posunula nad 24,60 za euro, dnes ráno se obchoduje pod touto hranicí.

TRC Index: Za jídlo nyní platíme v hospodách poprvé přes 150 korun

Vůbec poprvé v historii platí Češi za obědy v průměru více než 150 korun. Vyplývá to z aktuálních listopadových a prosincových dat Ticket Restaurant Card Indexu společnosti Edenred, který je sestavený z plateb více než 220 000 tisíc majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant. V transakcích jsou zahrnuté jak přímé platby lidí v restauracích, tak i ty prostřednictvím dovážkových služeb.

Pokud jde o celkové příjmy restaurací z prodeje jídel, ty se stále pohybují pod průměrem předcovidového období. „Přímé tržby restaurací jsou nyní o 57 procent pod předkoronavirovými čísly.  Pokud ale připočteme rozvážkové služby, je pokles výrazně nižší. Celkové tržby restaurací jsou v souhrnu obou prodejních forem 42 procent pod předcovidovým obdobím,“ říká obchodní ředitel společnosti Edenredu Petr Šorna. V praxi to znamená, že každé čtvrté jídlo nyní lidé kupují přes on-line zprostředkovatele.

Rozvážkové služby nabraly na důležitosti právě se startem koronakrize. Před ní se jejich podíl na tržbách gastrosektoru pohyboval mezi 3-5 procenty. V prvním lockdownu loni na jaře výrazně vzrostl – v dubnu 2021 tvořila externí on-line rozvážka 66 procent tržeb restaurací, v květnu 35 procent.  Po úplném rozvolnění opatření (léto 2020) se ale lidé opět ve velkém do restaurací vrátili. Rozvážkový byznys v tu dobu zajišťoval restauracím kolem deseti procent výdělků.

Další lockdowny a následné letošní letní uvolnění ale již proběhly podle úplně jiných not. „Rozvážkové služby od loňského podzimu hrají v byznysu restaurací velmi výraznou roli už nejen v lockdownech, ale i v době rozvolnění. Aktuálně se na tom určitě podílí skutečnost, že neočkovaní lidé nemají možnost restaurace navštěvovat. Ale často i ti, kteří do nich mohou, si jídlo nechají raději přivézt až do práce nebo při home office domů,“ říká Petr Šorna.

Na byznys restaurací má vliv i další fenomén posledních měsíců, kterým je domácí příprava jídel, prokázaly nedávné průzkumy Edenredu. Lidé si vaří obědy nejen ve dnech, kdy jsou na home office, ale často si jídlo berou i s sebou do práce. Motivaci k návštěvě restaurace nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku.

I přes současnou složitou situaci je zatím většina restaurací odhodlána pokračovat ve svém podnikání, vyplývá z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací. Pokračovat v podnikání je rozhodnuto přes 43 procent provozovatelů restaurací. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s koronakrizí. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje.

Edenred se snaží restauracím ve složité době pomáhat. Již od loňského roku vrací strávníkům za každou útratu nad 100 korun pětikorunu formou cashbacku. Lidé mohou dosáhnout i na další slevy, které v aplikaci Edenredu inzerují jednotlivé restaurace. „O tom, kolik ušetřím se tak dozvím ještě před tím, než jdou na oběd, což může znamenat výraznou pobídku pro návštěvu restaurace,“ doplňuje Šorna.

Zdroj: Edenred
Zdroj: Edenred

Newsletter