Vinaři již začali se sklizní. Na její hodnocení je ale ještě brzy

Tento rok může být úroda hroznů velmi překvapivá, protože v minulých letech vinohradníci ještě nezažili podobné podmínky předcházející sklizni. Kvalitu i množství ještě může ovlivnit počasí v průběhu dozrávání hroznů a také podzimní sklizeň.

Aktuální množství a zdravotní stav úrody posuzují vinaři jako velmi dobrý. Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT, uvedl: „Se sklizní pomalu začínáme, přesto si netroufám hodnotit ani množství a ani kvalitu. Počty hroznů ve vinicích ukazují na vysokou úrodu. O té však rozhodne až jejich hmotnost.“

Současné horké a suché léto způsobuje nedostatek vody ve vinicích a to se projevuje na jejich stavu. Zejména na suchých stanovištích jsou nyní hrozny povadlé a někde i s drobnými bobulemi. Hodně bude záležet na případných srážkách do začátku sklizně. Rozdíly v dozrávání bílého a červeného vína upřesňuje Josef Svoboda: „Příznivé podmínky teplého léta se jistě co do kvality pozitivně projeví zejména u modrých odrůd. Bílé odrůdy u nás běžně dozrávají v době, kdy jsou už chladné noci a ještě teplé dny. V té době vzniká nám známý charakter moravských vín. Letos tomu bude jinak alespoň u dříve dozrávajících odrůd, a tak je to pro nás trochu neznámá situace. Na hodnocení kvality je tedy brzy.“

Letošní průběh vegetace je specifický a vymyká se všemu, co vinohradníci pamatují. V BOHEMIA SEKTU se již se sběrem začalo rekordně brzy, a to již 16. 8. odrůdou Muškát moravský. Hned po něm bude následovat Müller Thurgau. „V minulých letech jsme vždy potřebovali 60 až 65 kalendářních dnů na sklizeň veškeré úrody. Očekáváme, že tomu bude letos stejně,“ doplnil průběh budoucí sklizně Josef Svoboda, vinohradnický manažer.

Newsletter