Vyznamená Miloš Zeman Bakalu (9999:1) nebo Moravce (5000:1)?

Sázková kancelář Fortuna představuje speciální sázky vypsané u příležitosti slavnostního předávání státních vyznamenání 2018. 28. říjen je dnem, kdy si připomínáme vznik Československa a s tímto svátkem je vedle řady vzpomínkových akcí spojen také večerní ceremoniál předávání státních vyznamenání prezidentem republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu. S nástupem Miloše Zemana do úřadu hlavy státu se z tohoto večera stala poměrně zajímavá šaráda, kdy vedle všeobecně uznávaných a respektovaných osobností či válečných veteránů odchází s medailí na mikině i lidé, kteří podle reakcí nemalých občanských skupin takových ocenění hodni nejsou.

V minulosti to byli například Filip Renč, který Zemanovi režíroval volební spoty, nebo Daniel Hůlka, který ho v prezidentské kandidatuře otevřeně podporoval a hymnu pěl na vítězné tiskové konferenci. Vůle Zemanova je v tomto směru opravdu nevyzpytatelná, a tak se ve výčtu těch, které by podle bookmakerů Fortuny mohl ocenit tento rok, objevuje i třeba mediální magnát Jaroslav Soukup (1000:1), Tomio Okamura (750:1) nebo lovec mamb Tomáš Bublík (8:1). Při projevech v přímém přenosu Zeman nezřídka kdy využívá i jadrnějších slovíček a je otázkou, zda po nějakém sáhne i v neděli večer. Bookmakeři jako nejpravděpodobnější vidí termín senátorský flink (4:1), dočkat bychom se ale mohli i policejní fuchtle (8:1) nebo krucipablba (22:1).   

Z tábora Zemanových podporovatelů by vedle hradního kancléře Vratislava Mináře (300:1) mohla na vyznamenání pomýšlet také jeho žena Alex (500:1), věrný mluvčí Ovčáček (25:1) nebo bývalý hradní ceremoniář Jindřich Forejt (1000:1).

Zeman je každopádně znám svými antipatiemi k novinářské obci, na vyznamenání proto mohou zapomenou například Václav Moravec (5000:1), Jindřich Šídlo (5000:1), zcela bez šance je pak majitel vydavatelství Economia Zdeněk Bakala (9999:1). To mezi umělci si Zeman vybírá často a rád. Ale zatímco Michal David má s kursem 1,01:1 své jisté, pozvánku naopak určitě neobdrží Daniel Landa (5000:1), Tomáš Klus (7000:1) nebo Xindl X (7000:1). 

„Vedle Davida je jasnou tutovkou i Ester Ledecká, jenom si říkám, jestli jí táta na víkend nedá zaracha. Ze sportovních osobností má našlápnuto biatlonový kouč Ondřej Rybář, na hradě by nepřekvapila ani jeho donedávna svěřenkyně Gabriela Koukalová. Poděkování by se mohl dočkat i před pár týdny odvolaný kouč fotbalového nároďáku Karel Jarolím, z tohoto odvětví by pak mohla být pozvána i ikona Baníku Milan Baroš, se kterým by si prezident mohl alespoň pěkně jadrně od plic pohovořit,“ říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.  

Prezidentova záliba v peprném slovníku se projevila v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál a ať už nějaké to slůvko zazní v neděli či nikoliv, je evidentní, že dříve nebo později s ohledem na kurs 1,01, pro variantu „jakákoliv další vulgarita“ opět „zahřmí“. A tato sázka nebude chybět na tiketu nejednoho sázkaře jako takzvaný „zvyšováček“. Zeman, ač proevropský, bývá k unii často kritický, proto by se mu snadno mohlo vloudit třeba spojení vlezdobruselista (55:1) nebo evropský křupan (25:1). S ohledem na aktuální situaci v senátu by pak mohl sáhnout po termínu senátorský flink (4:1). A nebo se bude držet klasiky a někdo si odnese nálepku prostého ču.áka (13:1).

Newsletter