2015 pohledem BlackRock

Výhled investiční společnosti BlackRock pro rok 2015 je ve znamení centrálních bank a výrazné divergence mezi americkou ekonomikou a zbytkem světa.

Poslední roky od doby krize byly, jak píše sám Russ Koesterich, hlavní investiční stratég společnosti, obdobím ekonomické obnovy. Federální rezervní systém společně s ostatními centrálními bankami udržovaly sazby na rekordně nízkých úrovních ve snaze podpořit ekonomický růst. Tímto krokem podpořily nejvíce akciové trhy, které během letošního roku dosáhly svých historických maxim.

2015: na co vsadit a čemu se vyhnout

Zároveň však centrální bankéři ztížili investorům jejich investiční rozhodování. V situaci, kdy se většina akcií zdá překoupená, je velice obtížné rozhodnout, která oblast, resp. titul, nekopíruje všechny ostatní a naopak poskytuje další prostor pro budoucí růst.

„S blížícím se koncem roku vstupujeme do fáze, kterou bychom mohli nazvat „Věk divergence“. Spojené státy, Velká Británie a některé rozvojové trhy zažívají období ekonomické obnovy, zatímco ostatní regiony, především Evropa a Japonsko, zápasí se stagnací či přímo s recesí,“ píše Koesterich pro server Business Insider.

Dlouhodobý výhled JP Morgan: Na cestě do předkrizového stavu

Nejen ekonomický vývoj zemí, ale i politiky jednotlivých centrálních bank se budou postupně odlišovat. Fed během příštího roku zřejmě zvýší sazby, stejně tak plánuje i Bank of England. V opozici proti nim pak stojí Evropská centrální banka, která se stále rozhoduje, zda rozšíří svůj dosavadní program kvantitativního uvolňování o statní dluhopisy, a Bank of Japan. Ta v říjnu navýšila objem nakupovaných aktiv a vzhledem k současné recesi japonské ekonomiky se dá předpokládat, že to nebyl zcela poslední krok.

Hlavním favoritem příštího roku jsou tedy Spojené státy. Evropa může jedině překvapit, jelikož dosavadní očekávání nejsou nijak zvlášť optimistická, a sázka na Japonsko má z krátkodobého hlediska mnohem větší potenciál než z toho dlouhodobého.

Rok 2015 přinese obrat trendu

Ekonomikou na pomyslné hraně bude Čína, které se momentálně potýká s problémem zpomalujícího se ekonomického růstu. Záleží na tom, jak se hospodářské autority postaví k tomuto problému, a jak jejich postoj přijme trh. Vedení BlackRock vsází především na uvolnění finančních podmínek, které však bude doprovázeno dalším ochlazením ekonomiky.

Na co se tedy mají investoři připravit? Podle Koestericha můžeme čekat další posílení dolaru, které by mělo tlačit na pokles cen komodit a inflaci. V případě akcií je predikce mnohem složitější. BlackRock však věří, že akciové trhy budou nadále oblastí s největším ziskovým potenciálem. Jediné, co bude potřeba, je více se zaměřit na analýzu jednotlivých titulů. „Nejžhavější by měly být americké cyklické akcie, Japonsko a rozvojové trhy v Asii,“ je přesvědčen Koesterich.

S&P 500 v roce 2015

Z hlediska instrumentů s fixním příjmem je potřeba se připravit na zvyšování sazeb. V tomto případě budou nejvíce zasaženy krátkodobé dluhopisy. První „záchvěvy“ je možné pozorovat již dnes. Výnosy dvouletých U.S. Treasuries minulý týden dosáhly více jak 0,65 %, což je nejvíce od jara 2011. Výnosy dlouhodobých bondů by pak měly reagovat mnohem mírněji.

Newsletter