Americké výnosy klesají. Dolar zpevnil zpět pod 1,1400 za euro. Koruna se obchoduje kolem 25,00 za euro. Proti dolar se po oslabení drží nad 22,00.

Velikonoční pivní speciály ani letos většina pivovarů nevynechá

Velikonoční speciály v podobě zejména zeleného piva letos budou. I navzdory zavřeným restauracím si je lidé budou moci koupit kromě obchodů i u výdejních okének restaurací a hospod, případně v malých soudcích. Přesto, že pivovary neočekávají tržby z velikonočních speciálů nijak vysoké, nechtějí zklamat spotřebitele ani restaurace. Pivní speciál na velikonoční stůl prostě patří. Vyplynulo to z bleskové ankety Českého svazu pivovarů a sladoven.

“Více než polovina z oslovených členů Českého svazu pivovarů a sladoven na letošní Velikonoce nachystala tradiční speciály. Stejně jako každý rok, i tentokrát se vesměs jedná o zelené pivo. Letošní rok je pochopitelně jiný s ohledem na koronavirové restrikce. Pivovary je ale teď vaří v menším množství a spíše pro restaurace, aby jim pomohly rozšířit sortiment prodeje u okének a potěšit tak jejich stálé zákazníky. Osobně mě těší, že si pivovary a restaurace v této nelehké době pomáhají,” vysvětlila Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Tradičně zelené velikonoční pivo má mezi sezónními speciály silné postavení a patří v průběhu roku mezi nejoblíbenější. Kromě zeleného piva připravily některé pivovary i další zajímavé velikonoční speciály – například vídeňský ležák nebo silná nepasterovaná piva.

Řada pivovarů pomůže letos restauracím s prodejem velikonočních speciálů například dodáním vybavení zdarma. Jde třeba o praktické odnosky kelímků na čtyři piva, dodání PET lahví či etiket na ně.

„Loňské Velikonoce proběhly velmi krátce po vypuknutí pandemie. Jednalo se o zcela novou situaci, na kterou jsme nebyli připraveni. Před letošními Velikonocemi bylo více méně jasné, že restaurace zůstanou bohužel stejně jako zahrádky zavřené. I tak pivovary ale oblíbené velikonoční speciály uvařily. Speciální piva na sváteční stůl prostě patří“, dodala Ferencová.

Kvůli současným opatřením je samozřejmě omezeno stáčení piva do sudů. Zároveň však v období před Velikonocemi ještě zesiluje poptávka i po balených pivech, a to zejména prémiových značkách, které lidé o svátcích preferují. Mnoho pivovarů proto posílilo týmy na stáčecích linkách baleného a plechovkového piva a část velikonočních speciálů se tak objeví i v obchodech.

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 26 pivovarských společností, 5 sladoven a 18 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz

Newsletter