SFDI bude zřejmě moci financovat vybavení letišť proti terorismu

Sněmovna by měla schválit návrh, aby Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) mohl financovat ze svého rozpočtu vybavení letišť proti terorismu a podobným činům. Poslancům to doporučil sněmovní hospodářský výbor, když jako garanční výbor projednával pozměňovací návrhy k vládní novele zákona o SFDI. Novelu má Sněmovna schvalovat na nadcházející schůzi.

Vládní předloha v předložené podobě rozšiřuje okruh akcí financovatelných z fondu. Fond by měl například dávat peníze na stavbu a údržbu překladišť zboží z železnice na ostatní druhy dopravy. Mohl by také financovat údržbu vodních cest a opravy místních komunikací v místech, kde kříží významné silnice nebo železniční trať.

S nesouhlasem hospodářského výboru se setkal návrh poslance ČSSD Antonína Sedi, který navrhl, aby fond mohl dávat peníze nejen na vybavení letišť proti terorismu, ale i na jejich modernizaci. Chce také umožnit financování nákupu nebo věcných břemen k pozemkům pro letiště nebo pro letecká pozemní zařízení.

Zpravodaj k předloze Martin Kolovratník (ANO) však již dříve v souvislosti s tímto návrhem poukázal na to, že fond bude mít k dispozici stejné množství peněz. Pokud by se tedy jeho možnosti rozšířily příliš, dostalo by se k příjemcům málo peněz.

Výbor naopak doporučil schválit návrh Jaroslava Klašky (KDU-ČSL), aby fond mohl platit i přeložky a opravy vodních toků vyvolané dopravními stavbami. Podpořil i Kolovratníkův návrh, aby fond mohl poskytovat obcím nebo krajům účelově vázané úvěry.

Vládní návrh počítá i s tím, že fond bude moci poskytovat peníze na pořizování strojů nezbytných pro stavbu a modernizaci silnic, dálnic a regionálních i celostátních drah. Pokud nakoupené stroje budou ve vlastnictví státu, bude smět fond financovat i jejich opravy a údržbu. Místo financování údržby cyklostezek by měl nově dávat peníze na jejich opravy.

Fond bude také opět smět zřizovat účty u běžných bank, nejen u České národní banky. Nyní smí mít účty jen u ČNB, která k nim ale nevydává platební karty. Zaměstnanci fondu proto nemůžou na služebních cestách platit kartami, což jim způsobuje potíže.

Newsletter