Agentura AP koupila filmový archiv British Movietone

Americká tisková agentura Associated Press (AP) koupila archiv filmových týdeníků British Movietone. Rozšíří tak svoji kolekci o filmové záznamy z druhé světové války, z korunovace královny Alžběty II. či o nahrávky, které ukazují například Beatles, jak dobyli Ameriku, anebo románek krále Eduarda VIII. s Wallis Simpsonovou. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

AP tak získá filmové týdeníky, které se původně dvakrát v týdnu promítaly v kinech a byly první, které měly zvuk a barvu. Archiv mimo jiné zahrnuje první zaznamenané projevy osobností jako je Mahátma Gándhí a George Bernard Shaw, či jediný záznam svatby prince Charlese a lady Diany Spencerové natočený ve vysokém rozlišení na 35milimetrový film.

„Archiv British Movietone je klenotem obrazového dědictví a neuvěřitelným zdrojem pro tvůrce obsahu,“ prohlásil prezident a generální ředitel AP Gary Pruitt. „Být nový správcem je pro AP skutečné privilegium a dokonale doplňuje vlastní rozsáhlou sbírku archivu AP.“

Většina záznamů byla digitalizována a je k dispozici za licenční poplatek. Zhruba 15 procent archivu ale nikdy nebylo zveřejněno. Tyto záznamy obsahují materiál, který se nepodařilo dostat do krátkého zpravodajství nebo ho zakázali cenzoři v době druhé světové války. AP doufá, že se podaří časem tyto materiály digitalizovat a zveřejnit.

Filmové týdeníky se obvykle promítaly v kinech před filmem. Byly běžné až do 60. let, kdy je začaly nahrazovat televizní zprávy. British Movietone vyrobila poslední filmový týdenník v roce 1979, pokračovala však v natáčení filmů pro britskou vládu až do 80. let.

Licence na archivní filmy a videozáznamy či fotografie tvoří v posledních letech stále větší část podnikání AP. Příjmy z tradičních členských a předplatitelských poplatků od dalších zpravodajských organizací se naopak snížily. Loni příjmy AP klesly o šest procent na 568 milionů dolarů (13,7 miliardy Kč), upozornil ekonomický list The Wall Street Journal.

Newsletter