BistRAWveg: Jak se v zimě zahřát potravinami

Pokud vás v zimě ani teplé oblečení dostatečně nezahřeje a cítíte vnitřní chlad, můžete si pomoci vhodnými potravinami a různým kořením.

Stanislav Petříček
Stanislav Petříček

„Typicky zimní potravinou je zázvor, který je osvědčeným prostředkem proti nachlazení,“ říká Stanislav Petříček, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, zakladatel raw bister bistRAWveg.cz.

Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky můžete podpořit přírodním antibiotikem – medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C.

Zahřeje i obyčejná voda

„Další nápoj, který vás krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu se špetkou skořice a plátky pomeranče,“ říká Stanislav Petříček, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, zakladatel raw bister bistRAWveg.cz.

Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Tento nápoj je naprosto ideální, skořice vás zahřeje a díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.

Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete nimi dochucovat pokrmy, ale zkuste je použít do nápoje. V našich končinách není zvykem pít teplou vodu ochucenou kořením, ale zkuste to. Uvidíte, že se skutečně vnitřně prohřejete, hydratujete a pomůžete také své peristaltice.

Podle odborníků si však dejte pozor na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.

Ideální snídaní v chladných dnech jsou obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Stejně tak se na podzim a v zimě nemusíte vyhýbat zelenině. Zahřívací účinky má česnek, cibule a pažitka. Ze zeleniny (lilku, rajčat, papriky a dalších) lze udělat pyré, podusit na kapce kvalitního oleje nebo napařit v páře a přidat špetku některého ze zahřívacích koření.

Co se ovoce týče, je to asi největší oříšek zejména v zimě a v brzkém jaru, kdy je lokálního ovoce jako šafránu. Ne každý fandí exotickému ovoci, a ne každý dobře tráví syrové ovoce. Doporučení je jednoduché, čím pestřeji budete jíst, tím lépe pro sebe uděláte. Například typické české ovoce jako je jablko, hruška nebo švestky můžete povařit a dochutit skořicí, badyánem nebo chilli. Stačí špetka a uvidíte, jak vám za to vaše tělo poděkuje.

Jen pozor, nic se nemá přehánět! Proto ani konzumaci silně zahřívacích potravin a koření nepřehánějte. Mohl by vás bolet žaludek a začít zbytečně praskat žilky.

Newsletter