BOHEMIA SEKT zahájil vinobraní. První hrozny už míří do sklepů

Společnost BOHEMIA SEKT, největší zpracovatel moravských hroznů a jeden z nejvýznamnějších pěstitelů révy v České republice, zahájila letošní vinobraní. První hrozny začali vinaři sklízet minulé pondělí, nyní už se sklizeň rozbíhá naplno.

„Letošní vinobraní jsme zahájili minulé pondělí sběrem raných odrůd a hroznů určených pro výrobu sektů, jako je Müller Thurgau, Chardonnay, Veltlínské zelené či Rulandské šedé. Tyto hrozny se vyznačují svěžestí a aromatikou, které dělají skvělý základ pro mladá vína. Momentálně odhadujeme, že letošní sklizeň nám zabere zhruba 30 sklizňových dnů. Ve vinicích se tak budeme pohybovat ještě zhruba šest týdnů. Práce probíhají podle plánu, sběr probíhá po jednotlivých tratích a reagujeme na zralost jednotlivých odrůd,“ říká Petr Ptáček, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT a ředitel vinařství Habánské sklepy.

Vinobraní na Moravě tradičně patří k vrcholům vinařského roku a potrvá několik týdnů. Postupně se budou sklízet bílé i modré odrůdy. Vzhledem k tomu, že poslední dvě sklizně byly spíše podprůměrné, očekávají vinaři letos příznivější výsledek. Pokud zůstane počasí nadále stabilní, jako je tomu nyní, měl by být výnos z dlouhodobého hlediska průměrný až lehce nadprůměrný.

„Letos očekáváme velmi kvalitní ročník. Počasí sice kladlo během sezony na vinohradníky vysoké nároky, ale hrozny mají skvělý zdravotní stav a vyrovnaný poměr cukrů a kyselin. To je příslibem jak pro svěží mladá vína, tak pro kvalitní tichá vína i vína určená k výrobě sektů,“ uzavírá Ptáček.

Společnost BOHEMIA SEKT patří k lídrům českého vinařského trhu. Vedle proslulých šumivých vín vyrábí také širokou paletu moravských tichých vín. S více než 560 hektary vinohradů patří mezi nejvýznamnější pěstitele révy a je největším zpracovatelem moravských hroznů. Do skupiny patří renomovaná vinařství Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov. Vína z těchto vinařství pravidelně získávají ocenění na prestižních soutěžích doma i v zahraničí.

Newsletter