Vitaminy fungují v těle jako katalyzátor a podílejí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. A ačkoli je tělo inteligentní a na jakoukoli poptávku důležitých látek v těle dokáže zareagovat okamžitou výrobou, u některých vitaminů to neumí. Proto je hlavně na nás, abychom mu je dodali.
Dnes to máme jednoduché, stačí cesta do lékárny, kde si můžeme koupit „balíček“ všech potřebných vitamínu v jedné tobolce. Naše babičky to tak jednoduché ale neměli. Využít museli zdrojů, které poskytla příroda.
„Jídelníček našich babiček se skládal z potravin, které byly sklízeny výhradně v našich končinách a maximálně se tak využívalo sezónních plodin. V zimních měsících se na talíři nejčastěji objevovaly husté zeleninové polévky, luštěniny, jáhly a pohanka. Vitamíny naše babičky doplňovaly často i podomácku vyrobeným kysaným zelím. Z ovoce v zimě dominovaly jablka, místo sladkostí se pak mlsaly křížaly, štěpány či rozinky. Takovýto jídelníček, bohatý na vitamíny a minerální látky, naše babičky ještě často doplňovaly o bylinné čaje (nejčastěji šípek či černý bez), které skvěle posilnily obranyschopnost v chladných zimních dnech,“ řekla Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně sítě výživových poraden NATURHOUSE, která patří do České asociace franchisingu.
Proč jsou vitamíny tolik důležité?
„Vitamíny jsou velice důležité pro správnou funkci organismu, růst a obnovu tkání, posílení imunitního systému, účastní se přeměny bílkovin, tuků a sacharidů na energii, působí preventivně a podpůrně při léčbě některých onemocnění. Až na některé drobné výjimky si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit, a proto je musí přijímat ideálně prostřednictvím stravy,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.
Všestranné konopí
Žádným tajemstvím není, že naši předci hojně využívali i dnes tabuizovanou rostlinu konopí. Je tomu dávno, co tato rostlina využívána v textilním, papírenském, potravinářském průmyslu i medicíně. Obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Esenciální mastné kyseliny, vitaminy, minerální látky a zejména léčivé cannabinoidy, ze kterých je kromě THC důležitý CBD, tedy cannabidiol. I proto, našla tato rostlina užitek v domácnostech. Z listů se dělaly výluhy a čaje, z celé rostliny zase masti, které i dnes vyhledáváme pro jejich univerzální využití. Takřka zázračnou součástí konopné rostliny je také konopné semínko. Už jedna lžíce této suroviny dokáže dodat lidskému tělu minimální denní dávku všech potřebných živin. Dá se jíst po lžíci, ale také přidávat do různých jídel, přičemž nejvíce se hodí pro použití ve studené kuchyni. „Přisypat jej můžete do salátů nebo dětských přesnídávek, vyrobit si z něj domácí konopné mléko nebo jej nechat naklíčit,“ uvádí Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel Konopných lékáren. Konopné semínko je bohaté na bílkoviny, minerály, prospěšné rostlinné steroly a aminokyseliny. Typický je pro něj zejména ideální poměr esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. Jedná se o velmi lehkou a zdravou potravinu, která se ideálně hodí na léto, protože nezatěžuje žaludek a podporuje pocit uvolnění.
Jak podpořit imunitu?
Mezi nejlepší způsoby, jak podpořit imunitu je strava bohatá na vitamíny, minerály a zdravá probiotika. „Právě probiotické kultury jsou nezbytné pro správné fungování střev a tím pádem i imunitního systému. U dětí je nejvhodnější podávat probiotika formou jogurtů, kefírů nebo kysaného zelí.
Dále je potřeba nezapomínat na pravidelný pohyb a dostatek spánku. Je potřeba si uvědomit, že spánek je přirozenou fázi organismu,“ říká David Buchta, spolumajitel PRIMULUS, zaměřený na řešení při nedostatku testosteronu, a odborník na zdravý životní styl.
Mezi další tipy, jak podpořit imunitu přírodní formou patří mírné otužování (nejlépe večer po koupání formou vlažné, až studené vody) a z přírodních látek může David Buchta doporučit osvědčená přírodní antibiotika, jako je zázvor, česnek, med, nebo echinacea.
Zelí jako vitaminová bomba. Proč ho zařadit do jídelníčku?
Zelí je výtečným zdrojem vitaminu C a vlákniny. Na vlákninu je bohaté zvláště zelí bílé, červené však obsahuje také hodnotné antokyany, má více provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Pokrmy
a saláty z červeného zelí mají také o něco výraznější chuť. V červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků. „Ve 100 g červeného zelí je ukryto až 5 mikrogramů selenu. O selenu se říká, že působí pozitivně na snižování krevního tlaku, pomáhá zásobovat svaly (zejména srdeční) kyslíkem, pomáhá tvořit protilátky, odstraňuje z těla těžké kovy, preventivně působí proti neplodnosti. Při potížích s funkcí štítné žlázy se obzvlášť doporučuje konzumace zelí a další košťálové zeleniny,“ vysvětlují odborníci na zdravé hubnutí NATURHOUSE
Bílé zelí kromě vitaminu B12 obsahuje vyváženě všechny vitaminy B-komplexu. Je tedy skvělou potravinou proti stresu. Má mnoho kyseliny listové, která se spotřebovává stresem na tvorbu stresových hormonů. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá regeneraci stresových žláz jako je hypofýza a dřeň nadledvin, které mají nejvyšší koncentraci vitaminu C v těle. B vitaminy usnadňují proudění glukózy do mozkových a nervových buněk, čímž se uklidňují nervy, aktivují výkon mozku, zahání se neklid a symptomy nervozity. Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. V neposlední řadě obsahuje hodně manganu pro tvorbu pigmentu, povzbuzení štítné žlázy a také zinku. Zelná šťáva je známou kúrou pro osoby se žaludečními či dvanácterníkovými vředy.