Jídlo na zahrádce v chladném počasí netáhne, ukazují obědové transakce kartami Edenred

Nebývale chladné a deštivé počasí zatím odrazuje mnoho lidí od toho, aby se chodili najíst na znovuotevřené zahrádky. Obědové tržby restaurací tak v minulém týdnu byly stále hluboko pod stavem před koronavirovou pandemií.

„Počet obědových transakcí byl minulý týden na 39 procentech v porovnání se situací před začátkem koronakrize,“ říká generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. To je výrazně méně, než tomu bylo před rokem. V týdnu po 11. květnu 2020 (otevření zahrádek po prvním lockdownu), se počty obědových plateb pohybovaly těsně nad 50 procenty předcovidového stavu. „Jasně se tak ukazuje, jak moc je zapotřebí, aby se otevřely i vnitřní prostory,“ doplňuje Eich.

V porovnání s týdnem předchozím se minulý týden počty obědových transakcí zvýšily o pouhá tři procenta. I to je změna oproti loňsku, kdy konec prvního lockdownu přinesl silné oživení. „Je to ale dáno primárně počasím, které v květnu 2020 bylo pro otevření zahrádek výrazně příznivější oproti deštivému týdnu od 17. 5. 2021“ uvádí Nicolas Eich.

Čísla Edenredu dokazují, jak moc celá gastronomie od začátku koronakrize trpěla i to, že i uplynulé měsíce byly pro celý sektor velmi dramatické. Edenred se proto snaží celému sektoru účelně pomoci s návratem strávníků. „“Zavedli jsme rozsáhlý cashbackový program a zároveň umožňujeme restauracím napřímo komunikovat své nabídky na statisíce uživatelů. Litujeme, že tento důležitý sektor ekonomiky je z velké opomíjen v plánech na nastartování ekonomiky,” říká Eich.

I mírné oživení ale přineslo pro restaurace jednu pozitivní změnu. Lidé, kteří jdou na jídlo na zahrádku, utrácejí více než ti, kteří si je nechají dovážet domů. Průměrná výše jedné platby za oběd se totiž minulý týden vyšplhala na 139,90 Kč, to je o 1,90 Kč více než jaký byl průměr v tomto dubnu. „Z rozvozu si většinou neobjednáváte nápoje, na zahrádce ano. A to se hned projeví na vyšší platbě,“ říká Jakub Ryba, šéf inovací Edenredu. Ten očekává, že s lepším počasím a otevřením vnitřních prostor půjdou obědové útraty opět výrazněji nahoru, podobně jako loni v létě, kdy jsme v průměru za jeden oběd platili téměř 137 korun.

Zdroj: Edenred
Zdroj: Edenred

Newsletter