Tušíme to tak nějak každý. Kvalita potravin, které dnes koupíme v supermarketu, rozhodně neodpovídá normám, jaké bychom od zdravého jídla očekávali. Cíl vyprodukovat ho rychle a levně v co největším množství si vybírá svou daň – zemědělci se uchylují k nevhodným praktikám, používají agresivní chemikálie nebo potraviny pěstují v nepřirozenou roční dobu. Důsledkem takového přístupu je produkce nutričně chudých potravin, jejichž konzumací nevědomky hladovíme. Kromě toho si servírujeme i těžké kovy a další toxické látky, které do potravin pronikají a k jejichž stopovému množství jsou zákony benevolentní. Na vině však nejsou jen výrobci, ale i spotřebitelé, kteří s vidinou atraktivní cenovky vhodí do nákupního košíku něco, co by v lepším případě mělo skončit na skládce.
Jak tedy předejít potenciálním zdravotním rizikům? Na výběr máte dvě možnosti – začít kupovat ryze organické potraviny, které dosahují vyšší kvality, nebo chybějící živiny doplňovat dodatečně, například pomocí doplňků stravy. Buďte však opatrní – tak jako snadno koupíte nekvalitní zeleninu, můžete stejně „naletět“ i při výběru suplementů. Za líbivou etiketou s úsměvem známého sportovce a sliby o pevnějším zdraví se totiž jen málokdy opravdu skrývá pilulka, která splňuje svůj účel.
U drtivého procenta suplementů totiž narazíte na nějaké „ale“. Vezměme si jako příklad vitamin D, který většina výrobců vyrábí z ovčího lanolinu. S cílem prodloužit dobu skladovatelnosti pak sahají po butylhydroxytoluenu, syntetickém antioxidantu a prokazatelném alergenu. Ten sice žluknutí lanolinu zpomalí, ve stopovém množství se ale ukládá v naší tukové tkáni. A podobně je na tom i spousta kapslí, které se nevhodnými skladovacími procesy mohou kontaminovat toxickým ethylenoxidem, látkou, jejíž výskyt je v potravinářství v nadlimitných hodnotách přísně zakázán. O tom jsme se na vlastní oči přesvědčili i my, když jsme si dovezené kapsle pro naše suplementy nechali otestovat nezávislou laboratoří. Na základě tohoto zjištění jsme zvolili jiného dodavatele, jehož kapsle dle výsledků našich testů ethylenoxid neobsahovaly ani minimálně. Jsem totiž přesvědčen, že to, co jíme, nemá s těmito látkami přicházet do kontaktu vůbec. Ačkoli obsah spousty škodlivých látek legislativa do určité míry toleruje, osobně nevidím důvod, abych toto „bezpečné“ množství dobrovolně konzumoval.
Nesmířit se s nízkou kvalitou
Pokud se problém dlouhodobě ignoruje, stane se standardem. A stejný osud potkal i doplňky stravy. Tak dlouho jsme jako konzumenti zapomínali na důležitost kvality, až se syntetický askorbát za pár haléřů stal tím, co dnes považujeme za normální zdroj vitaminu C. Já si myslím, že by na trhu měly být tolerovány pouze takové produkty, které jsou skutečně kvalitní. Zásahem kontrolních úřadů by výrobci byli nuceni kvalitu kontrolovat přísněji a suplementy například podrobovali laboratorním testům. Ty by jasně ověřily, zda je produkt skutečně vhodný ke konzumaci. V tuto chvíli totiž chybí jakákoli zákonná zodpovědnost výrobců za to, jestli jejich produkt opravdu dělá to, co slibuje.
V praxi se totiž často ukazuje, že suplementy po stránce kvality selhávají – například studie italských vědců z roku 2020 testovala doplňky stravy obsahující přírodní proanthokyanidiny z amerických brusinek, které působí preventivně proti infekcím močových cest. Ukázalo se, že z 24 zkoumaných produktů obsahovalo brusinky pouze pět z nich. U 16 produktů vědci navíc prokázali nedostatečné množství účinné látky. Jiná studie prokázala, že více než polovina z 138 testovaných doplňků stravy nabízených švédskými lékárnami a obchody se zdravou výživou obsahovala nadměrné koncentrace toxických kovů jako kadmium, olovo, arsen a další. Vidíme tedy, že mnoho doplňků stravy by tímto přísným sítem neprošlo.
Chápu, že podnikatel, který volá po státní regulaci, je tak trochu protimluv. Pokud ale jde o naše zdraví, měli bychom klesající kvalitu suplementů rázně odmítnout. Osobně si myslím, že by v tomto ohledu měly přitvrdit všechny strany – spotřebitelé, politici i výrobci. Zejména ti by si pak měli sáhnout do svědomí a uvědomit si, jakým dopadům mohou své zákazníky vystavovat. Řešením by byla přísnější legislativa, dle které by značky musely testovat své zboží a prokázat, že je skutečně kvalitní. Namítáte, že se takové výdaje (tím spíše v dnešní nelehké době) citelně promítnou do ceny výrobku? Osobně sleduji, že kvalitní doplněk stravy si na trhu svého zákazníka vždy najde. A pokud doplňky stravy sami kupujete, nehleďte na cenovku a vybírejte takové, které vašemu tělu skutečně prospějí.
Zdroj: NCBI, Trime