Letošní sklizeň hroznů začala neobvykle brzy, již koncem srpna, a vytvořila velký tlak na logistiku sklizně a zpracovatelské kapacity. Kvůli extrémnímu suchu během léta došlo k poklesu výnosů až o desítky procent. S nástupem dešťů v tomto týdnu může nastat dvojí efekt – mírné srážky mohou situaci mírně vylepšit, při vydatných srážkách naopak hrozí další ztráty.
Letošní rok, ať už kvůli jarním mrazům nebo nadprůměrným teplotám, je dalším důkazem dopadů klimatických změn, kterým evropské vinařské země, včetně Česka, čelí stále častěji. „Počasí si s námi letos opravdu pohrává. Jarní mrazy a nekonečné horko jsou ukázkou toho, jak nepředvídatelná je situace. Každý rok je jiný, ale jedno je jisté – podmínky už nebudou takové, jako před deseti lety,“ říká Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie. „Vinaři se musí rychle adaptovat, aby dokázali do budoucna navzdory těmto extrémům udržet produkci v požadované kvalitě i objemu.“
Vlivem intenzivního horka na většině vinic dochází k tzv. sesychání hroznů, jevu, při kterém se hrozny kvůli nedostatku vody zmenšují a ztrácejí šťávu. „Odhadujeme, že sklizeň bude kvůli sesychání hroznů přibližně o 40% nižší a s tím spojená také nižší výlisnost,“ vysvětluje vinař Radomil Baloun ze stejnojmenného vinařství. Situaci potvrzuje i Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec, kde mají sklizeno zhruba 20 % úrody. „Výnosy jsou kvůli jarním mrazům a současnému teplu nižší než loni. Konec sklizně odhadujeme nejpozději první týden v říjnu 2024.“
Rychlý průběh dozrání hroznů představuje komplikace v podobě velkého tlaku na logistiku sklizně. „Odrůdy dozrávají současně, což je náročné na sklizeň i zpracování hroznů,“ popisuje Jan Filipovič z Templářských sklepů. Situaci potvrdil i ředitel Habánských sklepů Petr Ptáček. „V tuto chvíli máme sklizenou téměř polovinu úrody, což je extrémně rychlé. Veltlínské zelené už nyní dosáhlo cukernatosti 23 °NM, této hodnoty dosahují běžně až koncem září. Takto rychlý vývoj je mimo všechny tabulky.“
Po řadě tropických dnů vstoupilo Česko do deštivého týdne, který může mít na sklizeň dvojí dopad. Mírný déšť by mohl zastavit probíhající sesychání hroznů a mít tak pozitivní dopad na sklizeň. Ovšem pokud by bylo srážek příliš, hrozí praskání hroznů a jejich následné napadení houbovými chorobami, které by byly pro vinaře další pohromou.