Pivní speciály i netradiční prohlídky. Sládci se připravují na první Noc pivovarů

Přes dvacet pivovarů v Plzeňském kraji se letos zapojí do historicky první Noci pivovarů, která proběhne 25. dubna v Plzeňském kraji. Pivovary se připravují na zájem návštěvníků, kteří budou mít možnost navštívit exkluzivní prohlídky a ochutnat i pivní speciály uvařené výhradně pro tuto akci. Záštitu nad Nocí pivovarů nově převzalo také Ministerstvo kultury ČR a Českomoravský svaz minipivovarů.

Noc pivovarů nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do míst, kde se vaří pivo, možnost vidět jeho cestu od surovin až po výsledný nápoj a poznat umění sládků. Zároveň je unikátní v tom, že se v jeden den společně otevřou veřejnosti malé i velké pivovary v Plzeňském kraji, a to i takové, které prohlídky pro návštěvníky běžně nepořádají. „Jsme rádi, že se můžeme zapojit do Noci pivovarů a společně s místními vytvořit příjemnou atmosféru. Pro návštěvníky uvaříme pivní speciál Fantomas, k tomu chystáme degustaci piv, grilovačku, a pokud bude přát počasí, tak i muziku. Nejhezčí ale je, že se do Noci pivovarů zapojíme společně – my, místní, pivaři i přátelé pivovárku,“ popisuje přípravy Pavel Kašák, vrchní sládek a majitel Pidipivovárku U Pujiče.

Hlavní myšlenkou sládků, z jejichž iniciativy Noc pivovarů vznikla, je ukázat pivovarské řemeslo, jeho krásu, náročnost i propojení tradice s moderními technologiemi. To oceňuje i Ministerstvo kultury České republiky, které nově poskytlo akci svoji záštitu. „Noc pivovarů je přesně tou událostí, která pomáhá udržovat a rozvíjet českou pivní kulturu. Ta byla nedávno zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Věřím, že Noc pivovarů ukáže široké veřejnosti to nejlepší z české pivní kultury a propojí veřejnost se sládky a dalšími pivovarníky,“ říká ministr kultury Martin Baxa.

Řada pivovarů chystá na Noc pivovarů speciální várky nebo limitované edice piv. Pivní nabídka tak bude pestrá. Na své si přijdou milovníci klasického českého ležáku i ti, kteří vyhledávají další pivní styly jako IPA, bock, kyseláč nebo pšeničné pivo. Některé pivovary chystají i řízené degustace nebo dokonce slepou degustaci, kde bude návštěvník zkoušet uhodnout, jaké pivo pije. Pivní speciál uvařený výhradně pro Noc pivovarů už ohlásily kromě Pidipivovárku U Pujiče také pivovary Lectvar, Radouš, Modrá hvězda, U Lenocha, Raven, U Stočesů nebo Pod Lípou.

„Mám radost, že Noc pivovarů pomůže představit pivovarnictví veřejnosti a ukázat rozmanitost tohoto jedinečného oboru, který má i výrazný pozitivní dopad na českou ekonomiku. V tuzemsku je přes 570 pivovarů a pivovarnický sektor včetně navazujících odvětví zaměstnává dohromady zhruba 65 tisíc lidí. Věřím, že nejen pro ně, ale především pro milovníky piva to bude svátek a oslava českého pivovarnictví,“ uvádí Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů, který také převzal nad akcí záštitu.

Rozmanitost akce podtrhuje i fakt, že v mnohých zapojených pivovarech vaří pivo ženy, které se současně zhostí role průvodkyň. Sládkovou mají například pivovary Elektrárna, Zlatá Kráva, Městský pivovar Domažlice, Purkmistr nebo Lectvar. „Chci ukázat, že i žena dokáže uvařit poctivé a výborné pivo. Osobně se zaměřuji hlavně na svrchně kvašená piva, která mi jako ženě víc chutnají a připadají chuťově pestřejší. Na akci tak nabídnu například žitnou IPU a IPU z chmele odrůdy citra, kterou bude možné ochutnat přímo z CK tanku,“ vypočítává Kamila Sklenářová, vrchní sládková a majitelka pivovaru Lectvar.

„Těším se, že návštěvníky během prohlídky našeho pivovaru vezmu do bývalé strojovny objektu elektrárny, která není běžně přístupná. A že budou moci ochutnat několik vzorků našich piv včetně barrel-aged piv, které zrály v sudech po japonské whisky Nikka,“ říká Lenka Straková, sládková pivovaru Elektrárna, která se během Noci pivovarů stane i průvodkyní pro návštěvníky.

Prostor pro další pivovary z Plzeňského kraje, které se chtějí do letošní Noci pivovarů zapojit, zůstává stále otevřený. Mohou se bezplatně registrovat na webu www.nocpivovaru.cz. Na stejném místě je k dispozici také kompletní seznam již potvrzených pivovarů, program i další podrobné informace o akci.

Přehled dosud zapojených pivovarů:

Domovarníci v Pivovarském muzeu

Experimentální pivovar Elektrárna

Kašperskohorský pivovar

Městský pivovar Domažlice

Minipivovar Lectvar

Minipivovar U Stočesů

Pidipivovárek u Pujiče

Pivovar Gambrinus

Pivovar Chříč

Pivovar Kozojedy

Pivovar Modrá Hvězda

Pivovar Pilsner Urquell

Pivovar Pod Lípou

Pivovar Přešek

Pivovar Purkmistr

Pivovar Radouš & The Barn Beer Co.

Pivovar Raven

Pivovar U Lenocha

Pivovar Zhůřák

Pivovar Zlatá Kráva

Šťáhlavický pivovar U Šenkýřů

  • Noc pivovarů je iniciativou českých sládků, kteří se rozhodli co nejširšímu publiku názorně a poutavě ukázat pivovarské řemeslo, jeho krásu, náročnost i propojení tradice s moderními postupy. A samozřejmě i výsledek jejich snažení – skvělé české pivo. To vše přímo v pivovarech. Program a další informace na nocpivovaru.cz.
  • Noc pivovarů představuje příležitost ukázat, jak velký význam má pivovarnictví a pivní kultura pro Česko nejen ze společenského, ale i z ekonomického hlediska. V celém Česku je dnes přes 570 pivovarů a další přibývají. Pivovarnictví přímo i zprostředkovaně dává práci 65 000 lidí a jen za rok 2023 přineslo na daních do státního rozpočtu 29 miliard korun. Češi navíc „své“ pivo skutečně milují, přes 96 % spotřebovaného piva v tuzemsku tvoří to české, moravské a slezské.
  • Pivovarnictví je obor, který dnes dalece přesahuje brány samotných pivovarů. Na české pivovary jsou navázány tisíce firem, samotné pivovary pomáhají rozvíjet tuzemské hospody, restaurace a pomáhají posouvat kupředu celou gastronomii. Úzce spolupracují také s pěstiteli chmele a ječmene a starají se společně o to, aby i příští generace měly dostatek kvalitních surovin pro výrobu českého piva.

Newsletter