Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích

Vinařská unie, která sdružuje významné vinařské producenty v České republice, dnes zveřejnila výsledky svého nejnovějšího průzkumu. Ten odhaluje, že vinaři čelí závažným problémům se získáváním sezonních pracovníků, zejména traktoristů, potřebných pro práci ve vinicích. 

Zelené práce ve vinici

Každý z největších vinařských podniků v Česku potřebuje průměrně 20 až 50 pracovníků, aby zvládl sezónní práce ve vinicích. Až na výjimky v průzkumu všichni dotázaní uvedli, že mají problémy s náborem dostatečného počtu zaměstnanců.

„Situace je vážná a ohrožuje celé odvětví i do budoucna. Investujeme do technologií a zlepšení pracovních podmínek, přesto kvalifikovaní pracovníci chybí. Extrémně těžko hledáme traktoristy, jelikož obsluha traktoru ve vinici je mnohem náročnější a komplikovanější než v běžné polní výrobě. Chybí ale i pracovníci na zelené práce, na řez i odborní vinohradníci,” uvádí prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Další důvody nezájmu spatřují vinaři ve fyzické náročnosti a sezonním charakteru práce a také v obrovské konkurenci tuzemských, ale i zahraničních firem.

Společnosti se snaží přilákat pracovníky různými benefity, jako jsou příspěvky na dopravu, ubytování, školení a možnosti profesního rozvoje. Přesto poptávka po pracovní síle stále převyšuje nabídku.

Někteří zkouší i netradiční řešení. „Situaci řešíme sdílením pracovníků, kdy si traktoristu musíme půjčovat mezi našimi vinařstvími. Oslovovali jsme traktoristy z jiných oborů, ale těm chybí kvalifikace pro obsluhu vinařských strojů,“ vysvětluje vinohradnický ředitel společnosti BOHEMIA SEKT Libor Výleta.

„Pracovníky ze sklepa a lahvovny jsme dočasně přesunuli na práci ve vinohradech. Kvůli extrémnímu počasí a tlaku na zelené práce to bylo nouzové řešení, které je ovšem ekonomicky velmi nevýhodné. V krajních situacích nám ale bohužel nezbyde nic jiného než si takto vypomáhat,” uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Východisko vidí většina vinařských podniků v dalším posílení automatizace úkonů a využívání sofistikovaných strojů. I zde ale naráží na limity. „Zkoušeli jsme autonomního robota, ale jeho potenciál lze plně využít u nově vysázených vinic, a těch zatím nemáme tolik. Obáváme se hlavně budoucnosti, po odchodu stávajících zaměstnanců do důchodu. Mladí nemají o práci ve vinařství zájem,“ dodal Jan Vašíček za společnost Vinium.

Newsletter