Vítězem BOHEMIA SEKT Trophée Talent 2025 je Ondřej Vlček z Plzně

Mladí sommelieři a sommelierky změřili své síly na mistrovsví České republiky v soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Talent 2025, která se uskutečnila ve dnech 7.- 8. října v pražské Makro akademii. Vítězem se stal Ondřej Vlček z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň, který zaujal porotu nejen odbornými znalostmi, ale i skvělými praktickými dovednostmi v servisu a prezentaci vína. Druhou a třetí příčku obsadily Nikola Křehlíková a Šárka Fořtová rovněž z plzeňské Akademie hotelnictví.

Do kategorie Talent se letos přihlásilo 28 soutěžících z gastronomických a hotelových škol napříč Českou republikou. Soutěž probíhala nově ve dvoudenním formátu a nabídla rozšířený program – kromě tradičních soutěžních sommelierských disciplín také prostor pro vzdělávací seminář či sdílení zkušeností a networking. Stala se tak jedním z největších setkání mladých sommelierů v České republice a potvrdila zájem o toto řemeslo mezi studenty a začínajícími profesionály.

„Práce se studenty, pedagogy a jejich vzdělávání vnímáme jako investici do budoucnosti české gastronomie i tuzemského vinařství.  V soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Talent každý rok vidíme, jak se studenti během příprav posouvají, jak roste jejich jistota a mění se v profesionály.  Je fascinující sledovat, že i ve světě, kde dominují technologie, si mladí lidé nacházejí cestu k tradičnímu řemeslu a dávají mu moderní tvář,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která talenty každoročně podporuje.

Významným partnerem se letos stalo také Makro ČR, které soutěž hostilo v prostorách Makro akademie. V projektu MAKRO GEN dlouhodobě hledáme cesty, jak podporovat mladé talenty v gastronomii a propojovat je s praxí. Partnerství se soutěží BOHEMIA SEKT Trophée Talent je pro nás přirozeným krokem – sdílíme společný cíl vzdělávat, inspirovat a otevírat studentům gastronomických oborů dveře do profesionálního světa. Právě tato synergie nám umožňuje posouvat obor dál a ukazovat mladé generaci, že gastronomie může být nejen krásným řemeslem, ale i moderní a perspektivní kariérou,“ říká Jana Kaluginová, vedoucí projektu MAKRO GEN.

Soutěžící museli obstát v široké řadě disciplín, včetně testu odborných znalostí, slepé degustace či servisu šumivého vína. Ve finále je pak čekala například dekantace červeného vína nebo párování s vybranými pokrmy. Vítězem se stal Ondřej Vlček, na dalších místech se pak umístily Nikola Křehlíková a Šárka Fořtová, všichni z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni.

Výkony soutěžících hodnotila odborná porota pod vedením Iva Dvořáka, prezidenta Asociace sommelierů ČR, a Františka Koudely, viceprezidenta a ředitele vzdělávání Asociace sommelierů ČR. „Myslím, že letošní dvoudenní koncept akce se osvědčil. Ocenili jsme s kolegy vysokou připravenost soutěžících, což je samozřejmě také výsledek skvělé práce pedagogů na školách, kteří studenty připravili. Jsme rádi, že BOHEMIA SEKT Trophée Talent už více než dvacet let studenty motivuje a že je o soutěž stále velký zájem, “ uvedl Ivo Dvořák.

Finále kategorie Professional proběhne o týden později 16. října v hotelu Stages Praha. Finálovou část bude možné sledovat v živém přenosu online na Facebooku Asociace sommelierů ČR.

O soutěži

Soutěž BOHEMIA SEKT Trophée Talent dlouhodobě podporuje kvalitní práci s vínem v gastronomii a rozvoj vzdělání na hotelových a gastronomických školách v České republice. Tato prestižní událost je společným projektem Asociace sommelierů ČR a společnosti BOHEMIA SEKT. Partnerem akce je Makro ČR, Vinařský fond, Vína z Moravy, vína z Čech, Asociace hotelů a restaurací ČR, Pulltex, Merlot D’Or a další. Více informací je k dispozici na oficiálním webu soutěže www.trophee.cz.

Newsletter