Americké výnosy včera klesly, dnes pohyb korigují. Dolar zpevnil pod 1,1380 za euro. Koruna se obchoduje pod 24,95 za euro. Proti dolaru ve ztrátě nad 21,90.

Zvýšený příjem vlákniny může diabetikům a prediabetikům velmi pomoci

Vláknina je považována za důležitou součást zdravé výživy a hraje velkou roli při léčbě diabetu. Cukrovka je onemocnění, které se vyskytuje v důsledku nedostatku inzulinu nebo špatného využití inzulinu v těle. Existuje několik způsobů, jak můžete snížit riziko rozvoje diabetu, a jeden z nich je zahrnutí vlákniny do vaší stravy. Otázkou je, jak vysoký příjem vlákniny ovlivňuje úmrtnost, kontrolu glykémie a další kardiometabolické rizikové faktory u dospělých s prediabetem nebo diabetem.

Lepší kontrola glykémie a snížení rizika kardiovaskulárních chorob

Tento druh rostlinného materiálu tělo nedokáže trávit a vylučuje ho z těla. Přestože to nezní příliš lákavě, vláknina má mnoho zdravotních výhod. Na základě výsledků studií se zjistilo, zvýšený příjem vlákniny má pozitivní vliv na kontrolu glykémie a další rizikové faktory. Druhý benefit vlákniny byl, že může vést ke snížení počtu úmrtí a snížení rizika kardiovaskulárních chorob. „Konzumace vlákniny a prebiotik může vést ke zlepšení zdraví a prevenci nebo léčbě onemocnění. Konopná vláknina a prebiotika mají také příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,” sděluje MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC, www.schwarzclinic.cz.

Zdravější střeva

Kromě toho vláknina zlepšuje trávení a zdraví střev. Výsledky studií ukázaly, že zvýšený příjem vlákniny vedl ke snížení úmrtnosti ze všech příčin. Například u denního příjmu vlákniny 35 g srovnatelnému s průměrným příjmem 19 g bylo zaznamenáno absolutní snížení počtu úmrtí o 14 na 1 000 účastníků po dobu trvání studie, což ukazuje jasnou závislost na dávce. „Během uplynulých let došlo k zásadním změnám složení a kvality potravy, což má negativní dopad na zdraví populace. Proto je důležité jíst prebiotické vlákniny, jako je konopná vláknina, aby se zajistilo správné fungování trávicího traktu a celkového zdraví organismu. Samozřejmě byste měli také dodržovat zdravý životní styl, který zahrnuje cvičení a omezení konzumace nezdravých potravin a alkoholu,” vysvětluje Jiří Stabla, zakladatel značky Stabla.cz, www.stabla.cz.

Vláknina také vede ke snížení:

  • glykovaného hemoglobinu (HbA1c)
  • plazmatické glukózy nalačno
  • cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL)
  • triglyceridů
  • tělesné hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI)
  • C-reaktivního proteinu ve srovnání se stravou s nižším obsahem vlákniny.

Na závěr lze říct, že zvýšený příjem vlákniny může mít významné zdravotní výhody pro diabetiky a prediabetiky. Vláknina pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, zlepšuje trávení a zdraví střev a může vést ke snížení glykovaného hemoglobinu, cholesterolu v lipoproteinech a tělesné hmotnosti. Důležité je zahrnout prebiotické vlákniny, jako například konopná vláknina, do stravy a dodržovat zdravý životní styl, včetně cvičení a omezení konzumace nezdravých potravin a alkoholu.

Produktový tip:

Konopná vláknina se stává významným prebiotikem. Její význam v jídelníčku zdravého životního stylu stále roste. STABLA konopná vláknina pochází z přísně kontrolované šarže a je šetrně skladována. Vysoká jakost vlákniny je vždy zaručena dlouholetým know-how, mezi které se řadí spolupráce s nejlepšími farmáři. Pěstováno s láskou. Bez chuti a zápachu, vhodná pro dospělé a děti od 3 let.

konopná vláknina Stabla

Newsletter