2015 vs. 1904 aneb lze věřit historii?

V případě amerického indexu S&P 500 lze pozorovat něco, co už dlouho ne. Dle některých by se dokonce mohlo jednat o důkaz, že růst hlavního akciového benchmarku Spojených států má stále nakročeno k dosažení ziskového roku.

Tom Lee, investiční stratég společnosti Fundstrat, je přesvědčen, že investory čeká přesně výše zmiňovaný scénář. Na základě jeho pozorování totiž zjistil, že S&P 500 dosáhl během dvou po sobě jdoucích čtvrtletí 0% výnosů (viz graf), což je jev, který nebyl pozorován již více jak sto let.

„Index S&P 500 předvedl něco, co nebylo pozorované u žádného jiného indexu od roku 1904. Po dobu dvou po sobě jdoucích čtvrtletí se sledovanému benchmarku podařilo dosáhnout nulových výnosů,“ přepisuje jeho slova server Business Insider. „Pokud uvažujeme index S&P 500 a Dow Jones, tak v obou případech došlo k tomuto jevu pouze jednou za posledních 125 let,“ dodal. Byl to právě index Dow Jones, který v roce 1904 dosáhl za první půlrok téměř nulových výnosů. Ve druhé polovině roku si však k dobru připsal 43 %.

I přesto, že Lee explicitně netvrdí, že letos předvede S&P 500 to samé, co Dow Jones v roce 1904. Potvrzuje to však známou investiční poučku, která říká: „Nikdy nesázejte na propad jednotvárného a nudného trhu.“

„Mezi oběma případy existují obrovské odlišnosti,“ přiznává Lee. „V roce 1904 se ekonomika postupně vzpamatovávala z recese, nicméně, dané pozorování by se dalo považovat jako jistá nápověda o tom, že druhá polovina roku 2015 bude mnohem zajímavější.“

Newsletter