Šéf CETV nakoupil akcie firmy za 1,4 mil. korun

Generální ředitel mediální skupiny Central European Media Enterprises (CETV) Christoph Mainusch nakupoval její akcie. Mainusch, který CETV šéfuje společně s Michaelem Del Ninem, koupil v polovině května 25 tisíc kusů akcií CETV. Při ceně 2,7864 dolaru za kus za podíl zaplatil 69.660 dolarů, tedy zhruba 1,4 milionu korun. Vyplývá to z informací o manažerských transakcích uveřejněných na webu ČNB.

Mainusch, který je zároveň generálním ředitelem televizní skupiny Nova, dosud žádné akcie CETV nevlastnil, jedná se o jeho první podíl ve společnosti. Do čela CETV se Mainusch dostal loni v létě poté, co rezignaci oznámil prezident a generální ředitel skupiny Adrian Sarbu. O vedení v této pozici se s ním dělí další manažer z prostředí největšího akcionáře Time Warner, Michael Del Nin.

Mainuschův nákup je letos druhou manažerskou transakcí s akciemi CETV, televizní skupiny operující v zemích střední a východní Evropy. V březnu nakupoval člen představenstva CETV Parm Sandhu, který koupil 50 tisíc kusů akcií při jednotkové ceně 3,8753 dolaru, tedy do podílu investoval 193.765 USD. V přepočtu přes 3,9 milionu korun.

Akcionáři CETV v dubnu schválili navýšení autorizovaného kapitálu firmy na 36,8 mil. USD a rovněž vydání warrantu s možností konverze až na 30 milionů akcií třídy A, dále pak warrantů převoditelných až na 84 milionů akcií třídy A, v obou případech do rukou hlavního akcionáře Time Warner.

Schválen byl i návrh na provedení úpisu práv akcionářům (rozhodným dnem byl 21. březen), v rámci něhož akcionáři obdrží za každých 62,5 akcií CETV jedno nepřenosné „právo“ opravňující ke koupi podílu na novém dluhu splatném v roce 2017.

Time Warner, stále s faktickým podílem 49,9 % v CETV, skrze proběhlý úpis související s finanční pomocí CETV a s refinancováním jejího dluhu zvýšila svůj ekonomický podíl nad 75 %. Tedy, pokud by TW uplatnila všechny warranty a preferenční konvertibilní akcie CETV, které má k dispozici, ovládla by tři čtvrtiny firmy.

Součástí CETV je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka.

CETV v 1Q14 snížila ztrátu za 15% nárůstu výnosů

Newsletter