Mekka technologií? Na Silicon Valley zapomeňte

Domov technologických talentů? Ačkoli to může překvapit, tím nejúrodnějším není New York nebo San Francisco, ale Londýn. Alespoň podle analýzy Stack Overflow, on-line fóra vývojářů, a britské propagační společnosti London & Partners.

Tato analýza odbourává předpoklad, že hlavní líhní talentů v oblasti technologií je americké Silicon Valley. V Londýně sídlí více než 71.000 profesionálních vývojářů. Nejbližším evropským konkurentem je Paříž s 40.538 programátory. „Londýn je domovem mnoha technologických talentů. Díky nejrychleji rostoucímu evropskému „tech hubu“ a díky předním světovým univerzitám, mohou londýnské společnosti vybírat z obrovského množství jedinečných talentů,“ uvedl v tiskové zprávě doprovázející analýzu starosta Londýna Boris Johnson.

Ale…

Analýza má však jedno „ale“. Londýn sice může mít více vývojářů, než San Francisco. Pokud však zkoumanou oblast trochu rozšíříme, například o San Francisco Bay Area, pak celkový počet tech developerů vzroste na 83.262, což je o 11.000 více než v Londýně.

Londýnští „tech“ pracovníci si navíc vydělají méně než jejich protějšky z oblasti San Francisca. V Londýně je průměrný plat pro odborníky v oblasti IT 87.622 dolarů, v San Franciscu až 123.054 dolarů.

Lídr v oblasti FinTech

Abychom ale Londýnu nekřivdili, je stále průkopníkem v několik nejžádanějších oblastech. Má více vývojářů aplikací pro mobilní operační systém Google Android než Berlín a Paříž dohromady. Hledáte-li vývojáře společnosti Microsoft, Londýn jich má 30.062. San Francisco „jen“ 18.758.

Londýn je i nadále atraktivním městem pro kapitálové investice a to zejména ve finančních technologiích, zkráceně FinTech. Technologické společnosti v Británii navýšily během prvních šesti měsíců roku kapitál o 1,5 miliardy dolarů. A 80 procent z nich, podle London & Partners, sídlí právě v hlavním městě Spojeného království. V Londýně také sídlí několik firem o hodnotě překračující miliardu dolarů. Jedná se například o TransferWise či Funding Circle. Svá ředitelství zde mají i americké technologické společnosti jako Amazon, Facebook nebo Google.

Newsletter