Na Wall Street se dnes skupovaly banky, Nasdaq na rekordu

Na Wall Street dnes zavládl optimismus. Americké akciové indexy rostly po dobrých ekonomických datech. Dařilo se přitom zejména bankám, třetím dnem v řadě rostl díky příznivému vývoji cen ropy i energetický sektor.

Americká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku podle revidovaných údajů vzrostla o 2,1 %, tedy o více, než dříve uváděných 1,9 %. Tento údaj zastínil horší data z trhu práce, která ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti sice klesl o 3000 na 258 tisíc, což však byl slabší pokles, než se čekalo (na 247 tisíc).

Index DJIA si připsal  0,33 % a uzavřel na 20 728,49 bodu. Index S&P 500 si připsal 0,29 % a uzavřel na 2 368,06 bodu, což je nevyšší úroveň od 20.března. Nejlépe se dařilo finančnímu sektoru, který vzrostl o více než 1 %, podpořen zejména růstem bankovních titulů. Tahouny dnešního růstu na Wall Street byly díky rostoucím cenám ropy i energetické tituly. Ty si připsaly 0,4 %. 

Technologický index Nasdaq composite dnes rostl pátým dnem v řadě. Z posledních dvanácti seancí jich deset využil k růstu a díky dnešnímu 0,28% zisku si stanovil nový historický rekord: 5 914,34 bodu.

Proti výraznějšímu růstu indexů působil pokles akcií nejhodnotnější burzovní společnosti Apple. Podle některých analytiků na to měly vliv příznivé kritiky na nový vlajkový telefon jihokorejského konkurenta Samsung.

Obchodování v posledních dnech se neslo ve znamení smíšeného obchodování bez výraznějších výkyvů. Investoři se vypořádávali s obavami ohledně dalšího osudu slibů nového amerického prezidenta poté, co jeho první klíčové opatření, reforma zdravotnictví, skončilo debaklem.

Zítřek je posledním obchodním dnem letošního prvního čtvrtletí. Investoři pomalu obrací pozornost k nadcházející výsledkové sezóně a čekají, zda naznačí oprávněnost vysokých valuací většiny akcií. Index S&P500 se podle agentury Reuters obchoduje na 18násobku odhadů zisků na následujících 12 měsíců oproti svému dlouhodobému průměru na 15násobku. Zisky za 1Q2017 by měly podle ekonomů oslovených Reuters vzrůst o 10,1 %.

Newsletter