Gastronomie sbližuje. A s šéfkuchaři si nyní zavaříte i na Statku


09:28 • 28. července 2019

Tagy: Chefparade, Zábavní průmysl, Fundlift, crowdfunding, ČR, gastro, gastronomie, jídlo

Společné vaření obsahuje hodně přirozené komunikace a k jídlu a vaření má každý blízko. Škola vaření mi v roce 2007 přišla jako dobrý nápad. V gastronomii a celkově životním stylu je obrovský prostor pro růst a zlepšování, řekl v rozhovoru pro server Roklen24 Marcel Vargaeštok, zakladatel Chefparade, největší školy vaření v České republice. Ta nyní dokončila unikátní projekt, který místní gastronomii posunuje zase o něco výše. Vaření s profesionálními šéfkuchaři v autentickém prostředí Statku Chefparade nedaleko Mladé Boleslavi připraví návštěvníkům jedinečný zážitek daleko od starostí všedních dní.

S Chefparade fungujete již od roku 2007. Proč právě škola vaření? Máte pocit, že Češi mají v tomto ohledu co dohánět?

Škola vaření mi v roce 2007 přišla jako dobrý nápad. Konkurence žádná a v gastronomii a celkově životním stylu je obrovský prostor pro růst a zlepšování. Myslím, že v Čechách jsme na tom s gastronomii dobře a nemáme kam spěchat. Gastronomie je spíš odrazem stavu společnosti než naopak.

Chefparade je největší školou vaření v ČR. Zdaleka však neučíte vařit jen česká jídla. Do jakých dalších kuchyní u vás zájemci mohou proniknout?

V Chefparade nabízíme kurzy zaměřené na středomořskou kuchyni (například Francii, Itálii, Řecko..), ale také asijské kurzy zaměřené na Vietnam, Thajsko, Mexiko nebo třeba indickou kuchyni. Máme také tematické kurzy zaměřené na maso, zeleninu nebo jeden z nejpopulárnějších kurzů - sushi. Celkově nabízíme více jak 180 různých druhů kurzů.

Jak přesně takový kurz vaření probíhá? S kým se zde účastníci potkají a kdo vybírá, co se bude vařit? Měli by se účastníci na kurz nějak připravit?

Na každém kurzu účastníci vaří čtyř až pětichodové menu (předkrm, dvakrát hlavní chod a dezert) sestavené našimi šéfkuchaři, kteří kurzem účastníky provádí. Všechny chody si účastníci jak uvaří, tak zkonzumují. Na kurz není potřeba se nijak připravovat, stačí dorazit a užít si příjemný večer plný dobrého jídla a zajímavostí ze světa gastronomie.

Uvádíte, že jsou vítáni jak začátečníci, tak experti. To znamená, že se vám v jednom kurzu často sejdou kuchaři velmi různých úrovni? Jak se to daří skloubit? Nemusí se začátečníci bát, že nebudou stačit?

Kurzy v Chefparade jsou hlavně zážitkem, jde nám o to, aby si u nás účastníci užili krásný večer, na který budou dlouho vzpomínat. Naši šéfkuchaři zvládnou jak pomoci začátečníkům, tak se současně věnovat expertům a zodpovědět všechny případné dotazy.

Jaké kurzy patří k nejoblíbenějším? A naopak, máte nějaké speciální kurzy, které byste doporučil oněm expertům, kteří už toho v kuchyni viděli hodně?

Jednoznačně kurzy zaměřené na steaky a maso, jako třeba steaky z argentinské svíčkové, nebo žebra a křídla. Ze zahraničních kuchyní poté vede Thajsko a Vietnam. Pro experty, kteří hledají něco nového a netradičního, bych určitě doporučil kurzy indonéské kuchyně pod vedením Radka Příhonského. Nabízíme dva druhy těchto kurzů, uspokojí i ty nejnáročnější.

Jaký kurz je konkrétně váš nejoblíbenější? A chystáte do vašeho repertoáru přidat nějaké novinky?

Nejoblíbenějším kurzem jsou jednoznačně tradiční recepty vietnamské kuchyně. Právě jsme přidali úplnou novinku, a to arabskou kuchyni. Do budoucna plánujeme vytvořit veganské kurzy asijské a indické kuchyně.

Ve vaší nabídce najdeme také kurzy pro turisty. V čem se tyto liší od těch běžných? Jací turisté vás navštěvují nejčastěji?

Kurzy pro turisty jsou zaměřené na tradiční českou kuchyni, účastníci vaří tříchodové menu, složené například ze svíčkové, ovocných knedlíků a kulajdy. Nejčastěji nás navštěvují turisté mimo Evropu, kteří většinou cestují po celé Evropě a chtějí poznat klasickou českou kuchyni.

Nabízíte také kurzy vaření pro děti. Jsou pro šéfkuchaře náročnější než běžné kurzy? Jaký je o to zájem?

Naše dětské kurzy jsou momentálně hodně oblíbené. Nabízíme kurzy Itálie, Thajska, české kuchyně, nebo třeba i sushi. Naši šéfkuchaři mají tyto kurzy rádi, je to příjemná změna oproti klasickým kurzům.

Kromě kurzů vaření pořádáte i firemní teambuildingy, anebo různé soukromé oslavy a párty. Proč jsou k tomu podle vás kuchyňská studia Chefparade ideálním místem?

Společné vaření obsahuje hodně přirozené komunikace a k jídlu a vaření má každý blízko. Také naše prostředí a vybavení vybízí k interakci a k příjemně strávenému času.

Nedávno jste dokončili velkolepý projekt Chefparade Statek, na který jste využili financování získané prostřednictvím crowdfundingové platformy Fundlift. Můžete čtenářům přiblížit, o co se jedná a co se tam bude dít? Už Statek přivítal své první návštěvníky?

Chefparade Statek je multifunkční místo, kde plánujeme pokračovat v tradici školy vaření Chefparade a spojovat zde vaření s příjemně stráveným časem. Zrekonstruovali jsme staré hospodářské stavení a přeměnili ho na školu vaření na vesnici. Statek je 40 minut od Prahy. Na Statku se lidé mohou účasnit kurzů vaření, ale i teambuildingů a svateb. V naší stodole můžeme pořádat konference a semináře. Máme místo i pro děti a nebudou nám chybět záhony se zeleninou, bylinkami i nějaká zvířátka.

Vaření na statku by mělo být ještě více o "vyrábění" a "tvoření". Lidé si zde budou moci upéct svůj chleba, udělat výrobky z masa, připravit vlastní chilli omáčku a celkově se více zapojit do procesu přípravy surovin. Zároveň by Statek měl být místem, kde návštěvníci najdou klid, užijí si relax a vrátí se zpět k tomu základnímu - k trávení času se svými blízkými. Na Statku bude rovněž 32 míst k přespání v rozložitelných lodních kontejnerech. 

Již tradičně také letos pořádáte pražský food festival Foodparade. Proč podle vás stojí za to ho navštívit?

Myslím si, že Foodparade je velmi příjemná akce, na které můžete ochutnat skvělé jídlo, hodně zažít a něco se i naučit. Chceme, aby Foodparade bylo skvělým zážitkovým festivalem, kde mohou všichni včetně dětí strávit příjemný čas. Jsme jediný festival, který servíruje na porcelánu, ve skle a s příborem. Máme bohatý doprovodný program a velké piknikové a odpočinkové zóny. Samozřejmostí je hodně místa pro děti a skvělá zmrzlina. 

Na čem ještě v současné době pracujete? Chystáte aktuálně nějaké další zajímavé projekty?

Klíčové je pro nás teď naplno rozjet Statek a pak se uvidí.

Co má Chefparade v plánu do budoucna? Mohou se investoři na Fundliftu případně těšit na další kampaň?

Zatím nevíme, kam bychom investovali. To, co ještě potřebujeme investovat do Statku a stávajících projektů, pokrýváme z našich zdrojů a bankovního financování. Když budeme mít nějaký zajímavý nápad, nevylučuji, že se znovu obrátíme na Fundlift pro získaní prostředků.

Co ve Statku Chefparade najdete?
Prostor a vybavení pro outdoorové vaření i pro suchou variantu. Konferenční místnost až pro 200 lidí v nově postavené stodole. Salonek pro až 30 osob. Ubytovací kapacity až pro 32 osob v originálních “kontejnerech”. Kuchaře, kteří z vašeho kurzu, teambuildingu, školení nebo konference udělají gastronomický zážitek
RSS

Je absolventkou Národohospodářské fakulty a Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Zajímá se o behaviorální ekonomii a finance.



Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.