Klimatické změny zásadní pro oblíbenou komoditu. Jakou?

Je libo kávu? Podle nové zprávy Climate Institute může být milovaný nápoj brzy vskutku exkluzivní produkt. Důvod? Změna klimatu. Ta by měla mít nejtěžší dopad v regionu, kde se kávě daří – v tropech.

Oba hlavní druhy kávy Arabika i Robusta již pod tlakem klimatických změn, jak zpráva uvádí, jsou. S tím, jak se otepluje planeta, a jak se mění schémata počasí, se očekává, že místa vhodná pro produkci kávy se během tří desetiletí zmenší o polovinu. V ohrožení je podle zprávy také klíčový nástroj pro udržení kávy na teplejší planetě – divoký kávovník, který „by se mohl ukázat jako zásadní při vývoji nových, vůči suchu a nemocem tolerantních odrůd. V době, kdy jej farmáři pěstující kávu potřebují nejvíce, by mohl zaniknout do 70 let, varuje zpráva.

Některé projevy změn klimatu se již ukazují. Rozšířil se drobný hmyz s názvem Coffee Berry, který způsobuje ročně škody přibližně za 500 milionů dolarů. Vyhovují mu teplejší, vlhčí podmínky v místech, jako je Tanzanie, Uganda a Indonésie, uvádí zpráva.

Káva se připravuje na protiúder, signály jsou stále silnější

V sázce je mnohem více než jen ranní rituál, který zbožňují stovky milionů lidí na celém světě, jenž nevyhnutelně zdraží v kontextu nákladů souvisejících s klimatem. „Více než 120 milionů lidí ve více než 70 zemích je na obchod s kávou odkázáno,“ konstatuje se ve zprávě. Jejich boj o udržení svých živobytí a udržení zeměkoule zásobovanou kávou nebude hezký. Nedostatek zdrojů přesune plantáže do vyšších nadmořských výšek, takže někteří budou nuceni pěstování kávy opustit. Zpráva dodává, že zejména v Asii přesunutí pěstování kávy do vyšších nadmořských výšek spustí emisí dalších skleníkových plynů, odlesňování krajiny, což znamená další změnu klimatu.

Newsletter