Je libo kávu? Podle nové zprávy Climate Institute může být milovaný nápoj brzy vskutku exkluzivní produkt. Důvod? Změna klimatu. Ta by měla mít nejtěžší dopad v regionu, kde se kávě daří – v tropech.
Oba hlavní druhy kávy Arabika i Robusta již pod tlakem klimatických změn, jak zpráva uvádí, jsou. S tím, jak se otepluje planeta, a jak se mění schémata počasí, se očekává, že místa vhodná pro produkci kávy se během tří desetiletí zmenší o polovinu. V ohrožení je podle zprávy také klíčový nástroj pro udržení kávy na teplejší planetě – divoký kávovník, který „by se mohl ukázat jako zásadní při vývoji nových, vůči suchu a nemocem tolerantních odrůd. V době, kdy jej farmáři pěstující kávu potřebují nejvíce, by mohl zaniknout do 70 let, varuje zpráva.
Cena zlata? Více napoví dolar – Roklen24.cz https://t.co/iZOGFAu8Cv @roklen24 #gold #USD #dollar #Saxo pic.twitter.com/M1QrRkcLPH
— Roklen24.cz (@roklen24) 5. září 2016
Některé projevy změn klimatu se již ukazují. Rozšířil se drobný hmyz s názvem Coffee Berry, který způsobuje ročně škody přibližně za 500 milionů dolarů. Vyhovují mu teplejší, vlhčí podmínky v místech, jako je Tanzanie, Uganda a Indonésie, uvádí zpráva.
Káva se připravuje na protiúder, signály jsou stále silnější
V sázce je mnohem více než jen ranní rituál, který zbožňují stovky milionů lidí na celém světě, jenž nevyhnutelně zdraží v kontextu nákladů souvisejících s klimatem. „Více než 120 milionů lidí ve více než 70 zemích je na obchod s kávou odkázáno,“ konstatuje se ve zprávě. Jejich boj o udržení svých živobytí a udržení zeměkoule zásobovanou kávou nebude hezký. Nedostatek zdrojů přesune plantáže do vyšších nadmořských výšek, takže někteří budou nuceni pěstování kávy opustit. Zpráva dodává, že zejména v Asii přesunutí pěstování kávy do vyšších nadmořských výšek spustí emisí dalších skleníkových plynů, odlesňování krajiny, což znamená další změnu klimatu.