Evropské i americké výnosy rostou. Dolar obrátil do zisku pod 1,0830 za euro. Koruna oslabila nad 25,35 za euro.

Od ekonomie stárnutí až do pivovaru

Zdroj: Depositphotos

Ekonomii stárnutí, která je zaměřená na penzijní systémy, si vybral v rámci studia na univerzitě v Tilburgu. Poté se vrátil do Prahy, aby se přes práci v consultingu dostal do Plzeňského Prazdroje. To, co mi na současné práci vyhovuje, je, že člověk má šanci proniknout opravdu do detailu fungování firmy a vidí konkrétní výsledky své práce. Nemluvě o tom, že každá návštěva restaurace či hospody je vlastně průzkumem trhu, řekl v rozhovoru Absolvent měsíce Institutu ekonomických studií Martin Hrachovec.

Na univerzitě v Tilburgu jste se věnoval „ekonomii stárnutí“ (Economics and Finance of Aging). Proč jste si vybral právě tento obor? Šel jste do Tilburgu s tím, že chcete studovat právě tuto tématiku, nebo jste měl vytipované ještě další školy, které se tématem zabývají?

Během magisterského studia na IES jsem pracoval kolem 30 hodin týdně a byl rozhodnutý zkusit si ještě jednoroční MSc. program v zahraničí, abych zjistil, jaké je to studovat „full time“ a jak se liší v jiné zemi přístup ke studiu. Rozhodoval jsem se mezi Tilburgem a Amsterdamem, ale obory byly odlišné – ekonomii stárnutí, která se zaměřuje na penzijní systémy, mi doporučila kamarádka, kterou jsem poznal na Erasmu, a nevím o jiné škole, kde by se tento obor vyučoval. Je to prestižní obor podporovaný místním think-tankem Netspar a absolventi obvykle nemají problém s následným uplatněním.

Strávil jste také semestr na švédské univerzitě v Jonkopingu. Jak se Vám líbilo zde, mohl byste zhodnotit systém studia ve Švédku a v Nizozemí? Je to podobné nebo se zásadně liší?

Do hodnocení celých systémů obou zemí bych se nerad pouštěl – přeci jen semestr ve Švédsku v rámci Erasmu byl více o poznávání jiných kultur, předměty více byznysové než ekonomické a systém hodnocení podobný tomu našemu. V Tilburgu byl větší důraz na práci během semestru a člověk měl někdy dostatek bodů již před závěrečnou zkouškou (kde mu pak stačil určený minimální počet bodů).

Během studií jste pracoval i v nizozemské firmě. Nelákalo Vás tam zůstat? Je pracovní prostředí podobné jako v Česku?

Zpětně musím říct, že pracovní prostředí bylo velmi podobné tomu v Česku, včetně tradičních zádrhelů s IT vybavením, které znají všichni v korporátním prostředí. Vždy se mi potvrdilo, že je to hlavně o lidech a kolegové v Amsterdamu byli velmi milí a ochotní. O setrvání v Holandsku jsem uvažoval a zúčastnil se i pár výběrových řízení, ale zvítězil nakonec návrat do Prahy a práce v consultingu.

Martine, působíte v Plzeňském Prazdroji, jak se Vám pracuje „v pivovaru“? Liší se zde práce nějak výrazněji od Vaší předchozí praxe v Deloitte, nebo Roland Berger?

Pivovarnictví a jmenovitě Prazdroj byly vysněným oborem po opuštění consultingu. Prostředí FMCG firmy a do jisté míry i způsob práce se od velké čtyřky či consultingových firem přirozeně liší. To, co mi na současné práci vyhovuje, je, že člověk má šanci proniknout opravdu do detailu fungování firmy a vidí konkrétní výsledky své práce. Nemluvě o tom, že každá návštěva restaurace či hospody je vlastně průzkumem trhu.

Co konkrétně na Vaší pozici děláte? Jak byste zhodnotil náplň práce? Jedná se spíše o manažerskou pozici, kdy musíte řídit lidi, nebo jde spíše o koordinaci projektů?

Má pozice se sice jmenuje Manažer strategického plánování a projektů, ale přímé podřízené v organizační struktuře nemám. Náplň mé práce bych rozdělil na tři části. První je řízení procesu strategického plánování, tedy koordinace tvorby plánu na další tři roky a sladění detailního plánu na další rok v tomto tříletém rámci. Druhá část se týká pravidelného reportingu a informování ředitelů na EXCO a B1 úrovni ohledně vývoje trhu a konkurence. Tou třetí je pak účast na konkrétních projektech či vedení těch projektů napříč firmou – od market sizingu pro uvádění novinek přes analýzy regulatorních dopadů pro corporate affairs až po snahu o vylepšení interních procesů. Musím ale říct, že zkušenosti z consultingu se hodí ve všech těchto oblastech.

Jak trávíte volný čas? Jaké jsou Vaše koníčky?

Letošní rok je, co se volného času týče, trochu specifický, ale rád se s kamarády věnuji různým sportům. Nyní již převážně „na žízeň“ – volejbal, cyklistika, tenis, lyže, fotbal. Když čas a povinnosti dovolí, tak rád cestuji a poznávám místní gastronomické speciality, včetně lokální pivní produkce. A letos jsem rád, že můžu trávit více času s rodinou – manželkou a devítiměsíční dcerou – na procházkách prázdnou Prahou.

Martin Hrachovec je z Prahy a v současné době už třetím rokem pracuje jako manažer strategického plánování v Plzeňském Prazdroji. Předtím krátce pracoval na podobné pozici – business development and planning – ve společnosti Phillip Morris International. Po ukončení studií v roce 2013 nastoupil na pozici associate do společnosti Deloitte, kde se postupně vypracoval až na manažera, přičemž se věnoval právě strategickým projektům a komerčním due diligence. Pracovní zkušenosti sbíral už během studií, ať už v nizozemské firmě APG Asset Management přímo v Nizozemsku, nebo na pozici business analytika ve firmě Roland Berger Strategy Consultants. Studium na IES dokončil Martin v roce 2012. V průběhu studií také absolvoval studijní pobyt Erasmus na univerzitě ve švédském Jönköppingu. Po úspěšném ukončení magisterského studia v Praze se rozhodl absolvovat ještě jednoročního magistra v nizozemském Tilburgu. Martin ve volném čase rád sportuje a užívá si čas s rodinou.

Newsletter