Evropské i americké výnosy klesají. Dolar obrátil do zisku pod 1,0850 za euro. Koruna zpevnila pod 25,35 za euro.

Restaurační krize jako předzvěst té ekonomické?

Jak předpovědět ekonomickou krizi? Zcela přesný návod neexistuje, ovšem je možné se pídit po určitých indiciích. Někdo sleduje výsledky hospodaření, někdo naopak stav krátkodobé a dlouhodobé výnosové křivky. Existuje však i oblast, která nevyžaduje kdovíjak detailní analýzu. Jednoduše si stačí projít pár restaurací.

Podle Paula Westra, analytika společnosti Stifel, fungují americké restaurace, resp. jejich tržby, jako poměrně přesný ukazatel blížícího se širšího ekonomického zpomalení. Souvislost je jednoduchá. Jakmile příjmy restaurací začnou zpomalovat, odpovídá to ochlazení spotřebitelského sentimentu. A právě spotřebitelé patří k hlavnímu hnacímu motoru americké ekonomiky. Jakmile lidé přestanou utrácet, v dohledné době to poškodí i samotný výstup největšího hospodářství.

Sbohem a šáteček. Krize je nevyhnutelná

„Aktuálně se přikláníme k medvědímu výhledu amerického restauračního sektoru s tím, jak za letošní rok (až do konce 2Q 2016) pozorujeme zpomalení o -1,5 % a -2 % napříč všemi kategoriemi,“ přepisuje Westrova slova server Business Insider. „V podstatě jsme se tak dostali do recese restaurací, která by mohla být předzvěstí recese celé americké ekonomiky v roce 2017.“

Z historického hlediska už restaurace jako posel celkového ekonomického propadu zafungovaly. Celkově se tak stalo ve třech případech, kdy pád restauračního průmyslu s tří až devítiměsíčním předstihem předpověděl propad americké ekonomiky.

„Katalyzátory aktuálně slabých, předkrizových tržeb amerických restaurací mohou být mnohé (americká politika, terorismus, sociální nepokoje, globální geopolitická situace, ekonomická nejistota),“ míní Westra. „Pokud by se však historie měla opakovat, investoři by měli být na pozoru. Aktuální 2% propad tržeb by v příštích třech a devíti měsících mohl znamenat více jak 2% pokles celkové americké spotřeby, která tvoří přibližně 70 % americké ekonomiky.“

Ve druhé polovině roku 2016 předvídá studie společnosti Stifel další propad restauračního průmyslu. To by se mělo projevit především v pádu akcií příslušným společností, a to o celých -20 %. Tedy přesně tak, jak se stalo ve většině zmiňovaných historických případů.

 

Newsletter