Startup Kitchen podcast: Coworking Opero pomáhá startupům růst

Foto zdroj: Hana Kučerová, Startup Kitchen

Začátek byznys hubu Opero byl před šesti lety hektický. První prostory si totiž klienti předplatili ještě před dokončením podlah. I proto měla Hana Kučerová, nynější ředitelka centra, pochyby ohledně jeho včasného otevření. Ale co naplat, spoluzakladatelé se v létě 2016 rozhodli pro podzimní termín, a tak se mu muselo vše přizpůsobit.

Vše nakonec klaplo dle plánu a Opero otevřelo v listopadu téhož roku. Coworking byl tehdy relativně nový fenomén a jeho vlastníci mířili hlavně spíše než na startupisty na skupinu zavedených profesionálů, přibližně ve věku 40 let a více.

Dnes má Opero pestrou klientelu, kterou láká atraktivní prostředí v centru Prahy.  Za šest let se ale v Praze objevilo velké množství dalších coworkingových prostor, a Opero tak stále musí hledat způsoby, jak obhájit svoje místo na trhu. Nicméně fakt, že je Opero spíše místem propojování světů s obrovským přesahem, více než coworkingem, tomu nahrává. Vytváří například podpůrné programy pro rozvoj firem. Jedním z nich je Ment2Grow, v němž se právě nachází čtrnáct startupů usilující o rychlý růst svého byznysu. Omezený počet účastníků vede k větší péči o každého z nich.

Jak vlastně vznikl a co znamená název „Opero“? A proč je podle Hanky Kučerové důležité mít zkušenosti se životem v zahraničí? Poslechněte si první, anglicky mluvený, Startup Kitchen podcast (40 minut) Kateřiny Syslové s Hanou Kučerovou.

Co mimo jiné v podcastu zaznělo?

2:20 Když se Hanka stala v roce 2016 součástí týmu Opera, neměla s tímto typem byznysu žádné zkušenosti. Proto neměla nejmenší ponětí, do čeho se vlastně pouští. Spoluzakladatelé tehdy projevili velkou odvahu, když rozjezd “coworku pro dospělé” svěřili do rukou dvěma mladým holkám.

9:30 Jak by Hanka vysvětlila své babičce coworking? Jedná se o místo, ve kterém se lidé scházejí, pracují, vzdělávají se a navazují kontakty.

16:00 Opero nechce být spojeno jen s byznysem. Pořádá proto pro své členy i přednášky na témata jako udržitelnost nebo jak vzdělávání. Opero v tom vidí svou roli, jak zlepšovat naši společnost.

25:55 Nemá smysl usilovat o dokonalost. V takovém případě by se Opero nikdy neotevřelo.

Tato epizoda je součástí série podcastů středoevropské platformy Startup Kitchen, kde se tvoří úspěšné recepty pro podnikatele, inovátory a obecně startupisty, kteří chtějí měnit svět k lepšímu. Startup Kitchen propojuje venture capital investory s nejnadějnějšími projekty ve střední Evropě.

Newsletter