27,25. Úder řecké párty brzdí korunu před ČNB

Česká koruna, na které sentiment na trhu v úvodu dne ukazoval chuť testovat úrovně blíže 27,00 k euru i přímo hladinu závazku ČNB, nepatrně slábne, když jí sebrala vítr z plachet opět vyhrocená jednání kolem dohody na finanční pomoci Řecku. Proti euru aktuálně obchoduje o 0,2 % níže u hladiny 27,25 EURCZK.

Zprávy z Řecka zanechaly na obchodování vliv, naopak solidní poptávka v aukci dluhopisů zůstala bez odezvy, podobně jako ranní údaj o vzestupu důvěry v tuzemskou ekonomiku. Ta je nejvýše za posledních sedm let, ze strany firem pak od přelomu let 2010 a 2011. Zejména komplikace kolem Řecka tak odebraly koruně sílu otestovat zakotvení ČNB na koruně proti euru. Proti americkému dolaru se koruně dnes daří držet včerejší úroveň 24,39 USDCZK a obchoduje téměř beze změny.

Řecká párty v podobě sázky na hladkou dohodu o finanční pomoci na poslední chvíli dnes dostala tvrdou ránu prohlášením řeckého premiéra, který oznámil neochotu některých věřitelů přistoupit na jejich návrh. V průběhu odpoledne pak přišla informace, že naopak řecká strana smetla ze stolu protinávrh věřitelů. Menší panika v reakci na rizikových aktivech jako akcie nenechala dlouho čekat i s reakcí na měnovém trhu. Euro skokově posílilo na denním maximum 1,1235 EURUSD, aby vzápětí odepsalo všechny zisky a ke konci dne obchodovalo na hladině 1,1185 EURUSD.

„Nepřijali řecký návrh“. Tsipras zamával eurem i akciemi

Věřitelé smetli návrh Řeků. Ti odpověděli stejně

Trh tak ale dal najevo klid před večerním jednáním evropských představitelů v Bruselu s řeckým premiérem a stále věří v dohodu.

Pohyb na hlavním měnovém páru souvisí i s odpoledním zveřejněním poslední revize výkonu americké ekonomiky v první letošní čtvrtině roku, která výrazně vzestupnou korekcí (na -0,2 % z -0,7 %) navrátila sílu dolaru a euro tak zůstává pod tlakem.

Večerní jednání o pomoci Řecku a schvalovací proces v řeckém parlamentu přes víkend budou nadále živnou půdou pro vysokou kolísavost hlavního měnového páru EURUSD.

Čtvrtek přinese měnové jednání bankovní rady České národní banky. Nečeká se změna nastavení sazeb ani kurzového závazku, důležitá ale bude rétorika, nejen směrem koruny na dosah kurzového závazku 27,00 k euru.

Srazí ČNB korunu od 27,00 za euro?

Newsletter