Stále stoupající spotřeba čokolády v Asii tlačí ceny kakaových bobů na nejvyšší úrovně za poslední tři roky. Zatímco poptávka v této oblasti byla v roce 2013 hodnocena jako světově nejnižší v přepočtu na obyvatele, trh bude v následujících čtyřech letech růst téměř dvojnásobně oproti celkové světové míře, tvrdí stratég Euromonitor International.
Růst asijské poptávky přispěl k navýšení cen kakaa, klíčové ingredience pro výrobu čokolády, jež se 3. června dostalo na nejvyšší úroveň od srpna roku 2011. Podle výzkumné společnosti Hardman & Co. se sídlem v Londýně, rostoucí spotřeba na rozvíjejících se trzích, včetně Číny a Indie, může v příštím desetiletí vést ke zvýšené poptávce vedoucí ke globálnímu deficitu bobů dosahujícímu 1 milionu tun v roce 2020.
„V delším časovém horizontu je nedostatek kvalitního kakaa vážným problémem pro celý náš průmysl,“ napsal ve svém vyjádření na toto téma Juergen Steinemann, generální ředitel čokoládovny Barry Callebaut. Asie, kde žije přibližně 3,7 miliardy lidí, tedy více než polovina světové populace, bude tzv. „tahounem“ ve spotřebě kakaa a čokolády, řekl Gerard Manley, generální ředitel Oam International, jehož společnost zastává 10 procent světové distribuce kakaových bobů. Nedostatek nabídky bude tlačit ceny nahoru, nejméně o 10 procent.
Nejrychlejší růst
Futures na tuto komodity v letošním roce vyšplhaly již o 14 procent, na $3,097 za tunu na newyorské ICE Futures a 3. července dosáhly úrovně 3,149 dolarů, nevyšší úrovně od srpna 2011.
Spotřeba čokoládových cukrovinek v asijsko-tichomořském regionu byla v minulém roce v průměru pouhých 200 gramů na osobu, což je podle společnosti Euromonitor méně než na Středním východě a v Africe. Tamní poptávka však vzrostla o 4,5 procenta, což je skoro šestinásobek globálního růstu, jenž se pohybuje na hranici 0,8 procenta. Austrálie a Nový Zéland zkonzumovaly nejvíce čokolády na osobu, celkem 4,8 kilogramu. Následuje Evropa s 4,6 kilogramy.
Barry Callebaut zdvojnásobil kapacitu výroby čokolády v Asii na 90 000 tun v roce 2014 a počítá s dalším navyšováním, oznámil Mikael Neglen, prezident asijsko-pacifické oblasti. Tento Švéd se přestěhoval do Singapuru minulý rok a společnost Barry Callebaut zaplatila 950 milionu dolarů za akvizici firmy Petra Foods, jež se zabývá výrobou kakaových ingrediencí.
Akcie stoupají
„Zpracovávatelé kakaových bobů zvyšují své zastoupení v rozvojových oblastech s cílem zajištění lepšího zásobování,“ uvedl Yeong Chye, šéf ADM pro oblast v Singapuru, kde se kapacita od otevření závodu v roce 1984 zvýšila čtyřnásobně. Firma Olam zahajuje v tomto roce provoz nového zařízení v oblasti Pobřeží slonoviny a další je podle společnosti plánován na rok 2016 v Indonésii. Pobřeží slonoviny, Ghana a Indonésie jsou tak momentálně nejlepšími pěstiteli kakaa.
Akcie výrobců čokolády stoupají. Barry Callebaut stoupl o 34 procent v posledních 12 měsících, zatímco Mondelez (MDLZ) International, se sídlem v Deerfield, Illinois, si polepšil o 28 procent. Mondelez vlastní Cadbury India, která má podíl na trhu 65 procent, v zemi s populací 1,2 miliardy lidí.
Závod o to, kdo zpracuje více bobů, může být ale zatím předčasný, neboť poptávka je o něco pomalejší, než se očekávalo, domnívá se analytička Caroline Bain londýnské Capital Economics. Zvýšení cen může také odradit nákupy na rozvojových trzích, které jsou na růst cen citlivé, uvedla.
„Zatímco pozorujeme, jak spotřeba kakaa v Asii roste poměrně stabilně, jsme opatrnější než většina prognostiků, kteří předpokládají, že evropského stylu spotřeby bude dosaženo relativně brzy,“ řekla Bain.
Poptávka v Číně, momentálně se nacházející na 11. místě na světě pokud jde o tržní hodnoty, by mohla za 10 let či více předstihnout USA, domnívá se Mohamed Elsarky, výkonný ředitel společnosti Godiva, luxusního výrobce čokolád pod vlivem tureckého miliardáře Murata Ulkera. Belgická firma s 88letou historií otevřela od roku 2009 přes 50 obchodů v Číně a její cíl je tento počet zdvojnásobit v příštích 5 letech.
Trh s čokoládovými cukrovinkami se v asijsko-pacifickém regionu do roku 2018 rozšíří na 16,3 miliardy dolarů, což je o 23 procent více než v loňském roce, zní prognóza Euromonitoru. Světový trh, kterému dominuje především západní Evropa a Severní Amerika, se zvýší o 13 procent na přibližně 124 miliard dolarů. „Asijský trh roste tak rychle, protože Asiati mají čokoládu velmi rádi,“ řekl Philippe Daue, belgický kuchař žijící v Asii již 18 let. „Dostupnost kakaových bobů a uspokojení poptávky po čokoládě se stane největší výzvou všech čokoládoven po celém světě.“