Světově nejlepší vinařská oblast? Pokud vás napadlo Bordeaux, Burgundsko nebo Napa, je čas hledat také jinde. Vína z Portugalského Douro si nárokují tři ze čtyř nejlepších umístění v žebříčku Wine Spectator 2014 Top 100 a to včetně čísla 1 Dow 2011 Vintage portské.
„Tento region je známý výrobou mimořádných portských vín již více než 300 let a má svou jedinečnou krásu jemu vlastní, „říká Paul Symington, jehož rodina tato top vína vyrábí.“ Existuje mnoho superlativů, které lze pro Douro použít. Mnozí z nás tvrdí, že je to nejkrásnější vinařská oblast na světě.“ Přestože je Douro stále známé hlavně pro svá portská vína – fortifikovaná vína s brandy, tradičně servírovaná před nebo po jídle, stolní vína z tohoto regionu již také začala vytvářet ve světě vína nemalý rozruch.
Třetí se v žebříčku Wine Spectator umístilo červené víno Chryseia, které ve spolupráci s francouzským vinařem Bruno Pratsem produkuje také Symingtonova rodina. Na čtvrtém místě se umístilo další červené víno z horní oblasti řeky Douro: Quinta do Vale Meao 2011, které Wine Spectator popsal jako „svěží, svůdné červené víno, naplněné až po okraj řadou tmavého ovoce.“
„V posledních několika letech tu celá řada lidí produkuje opravdu kvalitní bílá a červená vína,“ honosí se dál Symington pro CNBC. „Umístit se v žebříčku Wine Spectator, který je nejuznávanějším vinařským časopisem na světě, a strhnout tak pozornost na Douro a jeho vína je pozoruhodný úspěch.“
Všechna tři oceněná vína byla z roku 2011. Byl to neobyčejný rok pro vinice, které se zvedají na terasovitých svazích od břehů řeky Douro, která se klikatí 130 mil skrz severní Portugalsko od španělských hranic až k historickému městu Porto u Atlantského oceánu.
Úspěch nepřichází jako blesk z čistého nebe
Přestože je Douro jednou z nejstarších světových vinařských oblastí, jehož historie sahá až do roku 1756, mezinárodní pověst tamních stolních vín přišla až v roce 1990, kdy se producenti odklonili od staletého spoléhání se na portská vína a obrátili se na výrobu kvalitních suchých červených a bílých vín. Lepší chladící technika a také kus tajného know how znamenalo u tradičních výrobců portského změnu, říká Mario Negreiros, který obnovil rodinný vinařský podnik v roce 2004. Producenti tak dostali větší svobodu využít jedinečné vlastnosti tohoto regionu pro svá stolního vína.
„Jedná se o horský vinný region. Má vhodné mikroklima. Na stejné vinici můžete mít dvě tratě s naprosto odlišnými vlastnostmi,“ říká novinář, který se stal výrobcem tmavě červených vín nesoucích jméno rodiny Negreiros. Vzdálenost k řece taktéž ovlivňuje, jakou odrůdu vín pěstujete. „Pak je tu jedinečná vinařská tradice, „dodal.“ Ta jen přispívá k bohatství vína, která jsou zde vyrobena. Je to komplexní oblast, komplexní jako víno, které se zde produkuje. „
Úspěch regionu v rozvoji stolních vín lze také částečně vysvětlit vznikem nové generace vinařských odborníků, vycházejících z University of Tras-os-Montes and Alto Douro, hlavním městě vinařského regionu Vila Realu. „Začali zavádět nové techniky a přišli také s novými nápady. Všichni jsme si začali uvědomovat, že můžeme vzít stejné hroznové odrůdy, které jsme používali na skvělá a historická portská vína, a můžeme vytvořit opravdu zajímavá červená vína,“ říká Symington pro CNBC. „To je to, co lidi zaujme.“
Mezi absolventy univerzity patří i Rui Cunha, který ve spolupráci s francouzským vinařem Jean-Claude Berrouet, proslulým svou práci na legendárním víně Petrus v Bordeaux, oživil výrobu jakostních vín v historickém Quinta da Boavista.
„Douro má všechno,“ poznamenal Cunha: „Má historii, má skvělé půdy, jsou tu jedinečné hroznové odrůdy, je tu fantastické klima. Znamená to, že můžeme vyrábět odlišná vína vysoké kvality.“
„Vinařské oblasti potřebují čas, aby získaly sebedůvěru,“ poznamenal, „proto je úžasné mezinárodní uznání, které se Douru dostalo, když si uvědomíte, že transformace regionu na výrobce červených a bílých stolních vín probíhá pouze od roku 1990″.
Nad rámec svých velkých vinařských podmínek má region jedinečně krásu. Pomalu se pohybující řeka Douro, jejíž jméno znamená v portugalštině „zlatá“, meandruje mezi vínem pokrytými kopci, které jsou poseté majestátními bílými usedlostmi, které zde postavili staré vinařské rodiny. V roce 2001 byl tento region zapsán na seznam památek světového dědictví UNESCO. S otevřením vinařských hotelů jako je Quinta do Vallado nebo Yeatman nabírá vinařská turistika na tempu. Jedná se vinařské chaty, kde bylo po staletí uloženo portské víno. Je to jen přes řeku od historického centra města Porto, dalšího místa zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. Mnohé chatky nesou jména rodin, včetně Taylor, Graham a Cockburn, které kdysi ovládali vývoz sladkého, fortifikovaného vína do Británie. Portské bylo oblíbeným alkoholickým nápojem od roku 1700, kdy byla přerušena, kvůli válce, dodávka vín z Francie.
Po přestěhování se do Porta v roce 1882 se skotský pradědeček Paula Symingtona přiženil do jedné anglo-portugalské rodiny, vyrábějící portské víno. O pět generací později jsou Symingtonovi největšími vlastníky vinic v regionu s obratem podniku 105 milionů dolarů. V letošním roce vydali Symingtonovi 650 lahví 130 let starého portského vína s názvem Ne Oublie (Nezapomeňte), na počest svého skotského předchůdce. Láhev se prodává zhruba za 7000 dolarů. To se ovšem v žebříčku Wine Spectator top 100, který vybíral z 18.000 vzorků vín, neobjevilo. Cena vítězného Dow 2011 Vintage portské se v portugalských obchodech více než zdvojnásobila na více než 250 dolarů. I přesto jsou mnozí ze skvělých vinařů v regionu v porovnání s cenami účtovanými italskými a francouzskými konkurenty výhodní. Červené víno Portal Colheita 2011, které se zařadilo na 27. místo Wine Spectator top 100, lze sehnat on-line za 15 dolarů.
Vinaři z oblasti Douro jsou přesvědčeni, že aktuální nárůst mezinárodního zájmu je jen začátek. „Bude to pokračovat,“ říká Cunha, jehož první Quinta da Boavista vína dorazí na trhu v roce 2016. „Toto mezinárodní uznání dává našim výrobcům další sílu pokračovat ve výrobě těchto skvělých vín. A to je to, pro co jsme tady.“