Korunu od 27,44 neoslabil Singer, ani neposílil český průmysl

Na české koruně pokračuje klid, který měně nesebralo víkendové vystoupení guvernéra ČNB Miroslava Singera, ani dnešní sada dat z české ekonomiky. Miroslav Singer v neděli pro ČT potvrdil, že není důvod pro dřívější odstoupení od zakotvení koruny vůči euru než v druhé půlce roku 2016. Na druhou stranu současně zmínil, že nejsou ani důvody pro prodloužení tohoto kurzového závazku, kterým ČNB nenechává korunu posílit pod 27,00 k euru.

Singer: Režim intervencí není třeba kvůli datům z ekonomiky měnit

Dnešní příznivá data z české ekonomiky pro průmyslovou i stavební výrobu potvrzují pokračující oživení české ekonomiky. Koruna se obchoduje takřka beze změny u hladiny 27,44 EURCZK a obchodníci stále nemají důvod vytvořit příběh, který by korunu odpoutal od stávajícího obchodního rozpětí.

Dolar dnes ráno ubral z pátečních hodnot a oslabuje o 0,4 % na 1,1160 EURUSD proti pátečním 1,1100. Víkend nepřinesl žádný průlom v jednání s Řeckem. Spíše naopak došlo na silnější slova komisaře EU ohledně nedodržení dohod i ze strany řeckého premiéra Tsiprase. Jeho páteční vystoupení v řeckém parlamentu spíše vyznělo proti dohodě a tak situace na tomto poli zůstává nejasná. To drží euro stranou větších snah nabrat novou sílu a naopak páteční silná data z amerického trhu práce dolaru novou sílu dodala. Na trh se s těmito daty vrátily úvahy o zvýšení amerických sazeb v září. Tržní konsensus kroku v tuto chvíli připisuje 53% pravděpodobnost.

Řecko: Požadavky věřitelů jsou absurdní. Předčasné volby?

Dolaru ráno mírně vzalo vítr z plachet vyjádření francouzského představitele, že americký prezident Barack Obama považuje silný dolar za problém pro americkou ekonomiku. Pokračuje tak skrytá válka ve směru oslabování měn napříč světem a Fed tato slova dostávají do mírné kolize s cílem zvýšit sazby a tím dolar znovu posílit.

Tento týden se dále budeme soustředit na čtvrteční data o maloobchodních prodejích v USA a v Evropě se bude sledovat Řecko a pokračující poker ze strany jeho politické reprezentace.

Newsletter