Česká republika patří mezi jedenáct zemí světa s nejvyšším podílem ekologického zemědělství. Ekofarmáři v současnosti obhospodařují 17,5 procenta veškeré zemědělské půdy. Co do rozlohy půdy v ekologickém režimu se tak v Evropě řadíme na devátou příčku. Většinu představují travní porosty v horských a podhorských oblastech. V posledních letech ale dochází k významnému nárustu orné půdy, která zabírá 20 % půdního fondu v režimu ekologického zemědělství. S rostoucí rozlohou orné půdy v ČR i profesionalizací produkce významně stoupá produkce plodin charakteristických pro ekologické zemědělství jako jsou špalda, pohanka nebo žito. Srpnový průzkum v rámci projektu Myjsmebio realizovaný prostřednictvím nástroje Insta research přitom ukázal, že téměř polovina Čechů (45 %) nepovažuje nabídku bio obilovin v obchodech za dostatečnou.
Rostoucí potenciál v segmentu bio obilovin vidí také zástupci Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. „Z aktuálního dotazníkového šetření mezi našimi členy vyplynulo, že každý druhý farmář uvažuje o rozšíření portfolia bio obilovin, zároveň ale jen zhruba pětina uvažuje o finalizaci produktů,“ uvádí manažerka Svazu PRO BIO Kateřina Urbánková a dále vysvětluje: „Většina farmářů nemá kapacity, kapitál ani patřičné know-how ke spuštění koncové výroby, na trhu tak ale vzniká zajímavá příležitost pro finální výrobce, jako jsou mlýny nebo pekárny. Ty mohou část kapacit vyčlenit pro zpracování bio obilovin a zákazníkům nabízet produkty s vyšší přidanou hodnotou. Přitom proces certifikace není nic, co by zpracovatelé nezvládli a my v tom rádi podáme pomocnou ruku.“
Pohanka a další tradiční plodiny se stávají součástí jídelníčku, osvěta je ale stále potřeba
Srpnový průzkum dále ukázal, že mají-li Češi možnost, rádi nakupují v bio kvalitě. Z rostlinných produktů nejvíce z nich vyzkoušelo bio pohanku a bio jáhly. Jak ale upozorňuje Kateřina Urbánková, jen něco málo přes 30 % oslovených farmářů považuje povědomí veřejnosti o odrůdách bio obilovin za dostatečné. „Pohanku v bio kvalitě dnes v kuchyni používá stále více spotřebitelů, pro ekologické zemědělství je ale charakteristická řada dalších plodin, ať už špalda, jáhly, nebo třeba oves. S tím, jak roste obliba domácího pečení, se do popředí derou také bio mouky. Určitě je ale potřeba neustále pracovat na osvětě,“ podotýká Kateřina Urbánková.