Pivovarům se za prvních osm měsíců letošního roku dařilo. Tuzemský výstav piv se meziročně zvýšil o 2 %, exportní výstav dokonce o 16 %. Oblibě se i nadále těší ležáky, ale rovněž piva v plechovkách. Množství piva vypitého v tuzemských hospodách a restauracích však nadále klesá.
„Výsledky za leden až srpen ukazují, že obliba českého piva roste nejen mezi českými konzumenty, ale i mezi těmi zahraničními. To nás samozřejmě těší, protože to jenom dosvědčuje, jak je české pivo unikátní,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Vyšší produkci piva ve sledovaném období evidujeme zejména u ležáků. Pětiprocentní nárůst na tuzemském trhu potvrzuje, že tento pozitivní trend, který začal v roce 2007, nadále pokračuje. „Před sebou máme ještě jeden vrchol a tím jsou Vánoce. Podle nás bude zájem o český ležák v těchto měsících růst,“ předpovídá Ferencová.
Z tuzemského výstavu je dále patrné, že roste popularita piva v plechovkách. Produkce piva v tomto typu obalu meziročně vzrostla o 24 %. Zajímavostí je devítiprocentní nárůst produkce piva v minisoudkách, které byly letos díky dobrému počasí hojně vyhledávané například ke grilování či na různé oslavy. Výstav piva v lahvích a PET lahvích se meziročně nezměnil. Pivovary uvařily také stejné množství výčepních piv, naopak k mírnému poklesu produkce došlo u speciálů (zhruba o 4 %), větší rozdíl registrujeme u porterů (pokles o 28 %).
Na čepované zajde méně lidí než loni
Pokračuje pokles výstavu čepovaného piva, který začal kolem roku 2010. Tehdy, na přelomu let 2009 až 2010, v době finanční krize, jej navíc negativně ovlivnilo zvýšení spotřební daně na pivo. V posledních letech mu nenahrála ani regulatorní opatření. Aktuální výstav piva ze sudů a cisteren meziročně poklesl o 2 %, respektive o 3 %. „Stále se nedaří zvrátit trend odlivu hostů z restaurací a hospod, kteří raději pijí lahvové pivo doma. A to i díky tomu, že pivovary čelí již delší dobu výzvě v podobě měnící se poptávky a preferencí zákazníků. Jednou z reakcí na tuto situaci je snaha zaujmout hosty mimořádnými akcemi nebo nabídkami. Investice míří také do nových konceptů moderních hospod, což pomáhá tento trend alespoň částečně zpomalit,“ říká Ferencová. A příkladem jde i Český svaz pivovarů a sladoven. Každoročně pořádá zářijové Dny českého piva, jež podporují čepované pivo a tradiční tuzemskou pivní kulturu, jejímž nositelem je právě česká hospoda.
Exportu se daří
Exportní výstav piv se meziročně zvýšil o rekordních 16 %. „Pivo je nejen důležitou součástí české historie, ale významně posiluje dobrou pověst ČR po celém světě. A proto nás těší, že se českým pivovarům bez ohledu na jejich velikost stále více daří také na zahraničních trzích,“ říká Ferencová. Nejvyšší meziroční nárůst výstavu registrujeme u piva v plechovkách (+ 47 %), následuje produkce piva v PET lahvích (+ 37 %), minisoudkách (+ 31 %) a lahvích (+ 11 %). Potěšující zprávou je také růst exportního výstavu piva z cisteren (+ 9 %) a sudů (+ 3 %).