Outdoorové jídlo může být zároveň udržitelné a praktické – to je heslem spolupráce českých společností Sens a Adventure Menu, zabývajících se inovacemi v potravinářství. Společně představili první ultralehké expediční jídlo obsahující udržitelný cvrččí protein. Cílem projektu je nabídnout cestovatelům praktickou outdoorovou stravu s menším dopadem na životní prostředí.
„Chceme, aby si lidé mohli vychutnat plnohodnotné jídlo kdekoli na světě. Toho se snažíme dosáhnout prostřednictvím inovací a respektu k přírodě. Nový produkt v sobě kombinuje plný nutriční potenciál, autentickou chuť a udržitelnost. Zároveň je jídlo skladné a jednoduché na přípravu,” komentuje spolupráci se společností Sens Radek Slabý, zakladatel společnosti Adventure Menu.
Outdoorové menu je k dispozici ve dvou variantách. Cestovatelé si mohou vybrat z vegetariánských penne vytvořených z cvrččího proteinu nebo alternativy obsahující navíc kuřecí maso.
Na receptuře pracovaly společnosti rok a půl. Pro nový produkt vyvinula společnost Sens speciální těstoviny z cvrččího proteinu. V trutnovském Adventure Menu přispěli vlastní technologií dehydratace, která dokáže zbavit jídlo až 80 % hmotnosti při zachování nutričních hodnot a umožňující rychlou rehydrataci, která oproti běžně využívanému sušení mrazem spotřebuje zhruba o 30 % méně energie. Použití technologie umožnilo autorům použít o třídu kvalitnější suroviny a držet se tradičních způsobů vaření.
„O cvrččím proteinu se často mluví jako o superpotravině budoucnosti. Jedná se totiž o kvalitní zdroj bílkovin, tuků, vlákniny a dalších mikroživin. Zároveň jde o šetrnější alternativu pro životní prostředí. Jsme rádi, že z potenciálu cvrččího proteinu mohou lidé benefitovat kdykoli a kamkoli se vydají,” komentuje nový produkt Radek Hušek, spoluzakladatel Sens.
Produkt byl představen na Mistrovství světa v lezení v Praze, kde měli návštěvníci možnost ochutnat první prototypy. Akce se zúčastnil i lezec Adam Ondra, brand ambassador společnosti Sens.
Produkt bude k dispozici pro nákup online a v obchodech s outdoorovým vybavením po celé České republice. Vegetariánskou variantu zákazníci zakoupí za 259 Kč a masovou za 289 Kč.
„Skutečnost, že Sens neustále rozšiřuje svou produktovou řadu a přichází s novými nápady na využití alternativních surovin, vnímám velice pozitivně. Věřím, že si nový produkt najde nové příležitosti v retailu a přivede k produktům Sens nové fanoušky,” dodává jeden z prvních investorů společnosti Sens Michal Dědek, CEO SFG.
Více o Sens
Český startup Sens Foods jako první v České republice přinesl na trh potraviny z hmyzu. Vyrábí revoluční potraviny z cvrččího proteinu. Představuje cestu k maximálně udržitelnému zdroji živočišných bílkovin s minimálním dopadem na planetu. Celá myšlenka stojí na desetiletí výzkumů světové organizace OSN o udržitelných potravinových zdrojích budoucnosti. Za úspěšným projektem stojí Češi Radek Hušek a Daniel Vach. Vedle výroby kvalitního cvrččího proteinu se zaměřují na výzkum zefektivnění udržitelné produkce, aby se stal nejlevnějším zdrojem živočišné bílkoviny na trhu. Mezi hlavní trhy Sens Foods patří Německo a Česká republika. Potenciál startupu potvrzují i investoři Presto Ventures, Reflex Capital a UP21, kteří do něj vložili rekordní potravinovou investici téměř 50 milionů korun. Mezi další investory patří například SFG v čele s Michalem Dědkem.
Více o Adventure Menu
Česká firma Adventure Menu je předním českým producentem outdoorových jídel. Právě příroda je v centru jejich hesla „Nejlepší restaurace, do který můžeš zajít“ a snaží se, aby si každý mohl vychutnat gurmánský zážitek jako v dobré restauraci bez ohledu na to, jestli je na výletě v českých horách nebo delší expedici na osmitisícovky. Firma navíc každoročně věnuje 1 % obratu ekologické organizaci 1% For the Planet. Adventure Menu vede od roku 2011 zakladatel Radek Slabý, který se zaměřuje na nejlepší chuť a snaží se odlišit od konkurence, aby lidé poznali, že si mohou na svých túrách skutečně pochutnat i na jídle v pytlíku. Nabídka Adventure Menu zahrnuje přes 30 sterilovaných a vakuově sušených jídel včetně variant pro děti. Recepty s masem, jídla pro vegany nebo vegetariány, a také možnosti pro lidi s dietními omezeními, například pro celiaky – všechny tyto výběry jsou součástí jejich sortimentu, neboť většina jídel je bez lepku.