Dezinformátoři brojí už i proti cvrčkům. Manipulativní informace spolu s řetězovými e-maily kazí firmám byznys

Po českém internetu se šíří nepravdivé informace o údajném skrytém přidávání jedlého hmyzu do potravin. Upozorňuje na to firma Sens, která se na výrobu potravin z cvrččího proteinu dlouhodobě specializuje. Lživé informace se začaly šířit zejména prostřednictvím webu Aeronet, který již dříve BIS označila za prokazatelně dezinformační. Na celý narativ upozorňují i skupiny zaměřující se na boj s dezinformacemi Čeští elfové a Manipulatori.cz, které zaznamenaly desítky tisíc řetězových e-mailů s nepravdivými informacemi o jedlém hmyzu. Ty často cílí na snadno ovlivnitelné skupiny obyvatel. Šíření lží už se negativně podepsalo na podnikatelích, jejichž byznys na cvrččím proteinu stojí. Manipulativní obsah má podle zakladatelů firmy Sens za cíl zdiskreditovat etické zdroje živočišného proteinu.

„Na konci ledna 2023 povolila Evropská unie použití surovin hmyzího původu v potravinách. Tuto informaci však řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to snad povinnost. Jde ale pouze o možnost, a pokud se hmyz v potravinách použije, musí to být řádně označeno, stejně jako u každé jiné suroviny, která je v produktu obsažena,“ zdůrazňuje Radek Hušek, spoluzakladatel českého startupu Sens. Ten jako první uvedl na český trh revoluční potraviny z cvrččího proteinu a představuje cestu k maximálně udržitelnému zdroji živočišných bílkovin s minimálním dopadem na planetu.

Na manipulativní informace, které se poslední měsíce začaly šířit českým internetem i mediálním prostorem, upozorňují také skupiny zaměřené na boj proti dezinformacím Čeští elfové a Manipulatori.cz. Podle nich narůstají tyto dezinformace zejména po prezidentských volbách. „S ohledem na rostoucí počet narativů týkajících se potravinové substituce bílkovin pomocí bílkoviny pocházející z hmyzu a na akceleraci těchto narativů Andrejem Babišem, který je chce využít ve své kampani do Evropského parlamentu, vyhotovili Čeští elfové cílený report, který má především informovat o vážném riziku šíření dezinformací a dehonestování firem a subjektů, které se udržitelností zabývají. ČE zajímají tyto dezinformace, pokud jsou zneužívány k podpoře proruských narativů, zejména k útokům na instituce, které Ruská federace potřebuje oslabit. V tomto případě tyto útoky šíří známé proruské zdroje, dále jsou v rámci útoků na tento druh potravy napadány demokratické instituce a ‚obvyklé‘ terče proruských dezinformací. Chápeme tedy deklarovaný cíl těchto organizovaných útoků jako zástěrku,“ píší Čeští elfové ve svém reportu. Zavádějícího narativu se ve své komunikaci dopouští například i hnutí SPD.

„Jako stigmatizovat vegany a vegetariány“

S firmou Sens kvůli dezinformačním útokům nedávno nečekaně ukončil spolupráci důležitý distributor. „Na sociálních sítích našeho partnera se strhly komentáře o bojkotu i ostatních produktů. Tento důležitý obchodní partner se s námi rozhodl přestat spolupracovat minimálně do doby, než tyto dezinformace ustanou,“ potvrzuje spoluzakladatel firmy Radek Hušek. Cvrččí protein je přitom udržitelnou alternativou k masu, bohatým zdrojem proteinů. Jeho používání stojí na desetiletí výzkumů vědců o udržitelnosti potravinového systému, které zveřejnila světová organizace OSN. Například na produkci jednoho hovězího steaku se spotřebuje stejný objem vody, kolik jí proteče za 10 hodin sprchování. Cvrččí protein je přitom stejně kvalitní jako hovězí a přitom má 2000× nižší nároky na vodu, vyžaduje 12× méně krmiva a vyprodukuje 100× méně skleníkových plynů než produkce stejného množství hovězího proteinu.

Hmyz firma Sens prodává buď pražený celý, nebo právě ve formě proteinu. Cvrčky tak konzument nemusí řešit, protože nemají vliv na chuť a například v těstovinách nejsou vidět. „Každý si hned představuje, jak mu na talíři musí běhat brouci. Pojídání celého hmyzu ale praktikují spíše odvážlivci, kterých je nicméně také rok od roku více. Je to jako jíst ústřice, kaviár nebo tatarák,“ vysvětluje Hušek. Navíc podle něj k žádné drastické změně našeho jídelníčku nedojde. „To, že jsou cvrčci novým zdrojem bílkovin, ještě neznamená, že musí všichni přestat jíst maso. Je to stejné, jako byste stigmatizovali vegany a vegetariány. Je zkrátka spousta lidí, kteří z etických či zdravotních důvodů nechtějí nebo nemůžou jíst maso. A právě cvrčci jsou ideální alternativou pro ty, kteří chtějí zůstat u živočišného proteinu. Rozhodně to ale neznamená, že budeme potají přimíchávat cvrččí protein do potravin a agresivně útočit na masný průmysl. Útoky zaznamenáváme spíše opačným směrem, tedy k našemu byznysu. Navíc přidávat potají cvrčcí protein do pečiva, jak rádi straší dezinformátoři, je jako pančovat tuzemák karibským rumem,“ dodává.

Hušek dále upozorňuje, že výroba cvrččího proteinu je ekologičtější a často i čistější než produkce zeleniny nebo masa. „Kvůli ohromnému množství lidí na planetě dnes velká část produkce zeleniny i chov dobytka probíhá za použití umělé chemie. Ve stravě jsou pak přítomny pesticidy, antibiotika, nemluvě o genetických modifikacích, které mají za cíl větší výnosnost. A všechny tyto látky si pak pouštíme do těla,“ komentuje situaci Hušek a dodává, že produkce cvrčků je oproti tomu velmi přísně ošetřena. „Probíhá v nejmodernějším zařízení, které podléhá velmi přísným podmínkám a za nulového použití toxických látek, jež by se mohly dostat do lidského organismu. Kontroly chovu cvrčků jsou důsledné tím spíš, že se na trhu stále jedná o poměrně novou a kontroverzní potravinu, proto musí být vše opravdu do puntíku perfektní,“ upozorňuje Hušek. Firma Sens již od roku 2018 nabízí mouku s cvrččím proteinem a své další výrobky v českých Penny marketech a v posledních letech se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří hledají udržitelné zdroje živočišných bílkovin.

Český startup Sens Foods jako první v České republice přinesl na trh potraviny z hmyzu. Vyrábí revoluční potraviny z cvrččího proteinu. Představuje cestu k maximálně udržitelnému zdroji živočišných bílkovin s minimálním dopadem na planetu. Celá myšlenka stojí na desetiletí výzkumů světové organizace OSN o udržitelných potravinových zdrojích budoucnosti. Za úspěšným projektem stojí Češi Radek Hušek a Daniel Vach. Vedle výroby kvalitního cvrččího proteinu se zaměřují na výzkum zefektivnění udržitelné produkce, aby se stal nejlevnějším zdrojem živočišné bílkoviny na trhu. Mezi hlavní trhy Sens Foods patří Německo a Česká republika. Potenciál startupu potvrzují i investoři Presto Ventures, Reflex Capital a UP21, kteří do něj vložili rekordní potravinovou investici téměř 50 milionů korun. Mezi další investory patří například SFG v čele s Michalem Dědkem.

Newsletter