Češi dají za svůj nejoblíbenější alkoholický nápoj v průměru 47 Kč a oběd je vyjde přibližně na 160 Kč. Vyplývá to z dat společnosti Qerko, která zmapovala platby více než 143 tisíc uživatelů své platformy v restauracích, barech a hospodách po celé republice. Data dále poukazují na preferenci malých piv v jídelnách a oblibu řízků, smaženého sýru, svíčkové a vývarů. Doprovod pivu pak nejčastěji dělají utopenci za 77 Kč a hermelíny za 99 Kč.
Aplikace Qerko v současnosti spolupracuje s téměř tisíci restauračními zařízeními a měsíčně ji aktivně využívá více než 70 tisíc uživatelů. Tým Qerka má proto přístup k informacím, které položky byly prostřednictvím aplikace placeny. „Pohled na to, které jsou nejoblíbenější položky v konkrétních podnicích, je zajímavý nejen jako prostý náhled, co se kde konzumuje, ale vidíme v tom i odraz naší kultury. Nakládaný hermelín k pivu je prostě česká klasika. Teď se těším na to, jak budou tato data vypadat na Slovensku, v Rakousku a v Německu, kam letos Qerko rozšiřujeme,“ komentuje data Lukáš Kovač, zakladatel a CEO Qerka.
Na velikosti záleží
Že je Česko národ pivařů, vyplývá i z pohledu na nejčastěji objednávané položky v restauracích a hospodách. V míře konzumace velkých či malých piv napříč segmenty podniků zůstávají Češi věrní velkým pivům. Kromě jedné výjimky představují půllitrová piva více než 70 % všech čepovaných piv. Suverénně nejvíce velkých piv se protočí v barech, kde tvoří 97 % z celkového prodaného objemu. Pivo je oblíbené i v jídelnách, ve kterých Češi upřednostňují třetinky. Ty tvoří více než 60 % veškerých objednávek. Speciální piva o jiných objemech jsou v poměru k ostatním pivům nejvíce zastoupena v pivnicích, ve kterých představují takřka 13 % prodaných piv. Nejlevnější velké pivo lze podle dat aplikace Qerko najít za 29 korun, nejdražší za 180 korun. Půllitr tak v průměru vyjde na 47 korun. Malá piva o objemu 0,3 l se cenovým průměrem pohybují okolo 36 korun. Utopence a nakládané hermelíny, které si Češi k pivu s oblibou objednávají, v průměru vycházejí na 77, respektive 99 korun.
Co, kde a za kolik jíme
Za řízek v průměru v restauraci zaplatíme 157 korun, v hotelech 165 korun. Mezi Čechy rovněž oblíbený smažený sýr svou cenou řízky překonává. „Smažák“ lze najít od 85 korun do 194 korun, přičemž v restauracích vyjde průměrně na 148 korun a v hotelech na 157 korun. Česká klasika, svíčková, stojí v restauraci v průměru 174 korun. Nejlevnější svíčková stojí 119 korun a nejdražší 205 korun. Za guláš Češi zaplatí průměrně 159 Kč, nejvíce 259 korun a nejméně 115 korun. Mezi populárními jídly se drží i polévky. Nejlevněji vychází vývar, v průměru za 43 korun, bramboračka za 47 korun, nejdražší je kulajda za průměrných 58 korun.
Qerko je revoluce v gastronomii. Mobilní aplikace umožňuje zákazníkům pomocí QR kódu okamžitou úhradu útraty v restauraci. Každý může platit to, co měl. Už žádné dohromady či zvlášť a poprosím vás k pokladně. Obsluha má více času na samotný servis a ušetří čas strávený kasírováním. Oproti platbě kartou dostává i větší spropitné. Služba je napojená přímo na pokladní systém, takže se veškeré platby propisují přímo do pokladny a obsluha je vidí. Navíc se při platbě přes aplikaci netisknou zbytečné účtenky. Qerko je rychlé, efektivní, bezpečné a zelené.