Víc jak polovina pracovníků z gastronomie se do oboru vracet nechce

Během pandemie koronaviru, která má na svědomí uzavření restauračních zařízení, pracuje v jiných oborech přes 80 procent pracovníků z gastronomie a hotelnictví. I když krize skončí gastronomická zařízení budou těžko hledat zaměstnance, minimálně na hlavní pracovní poměr. Vyplývá to z průzkumu českého start-upu Grason mezi pracovníky, kteří před koronakrizí pracovali v gastronomickém odvětví na hlavní pracovní poměr.

Již před krizí se gastronomie potýkala s nedostatkem personálu. Aktuální odliv pracovní síly do jiných odvětví je však enormní. Neočekávám tak zlepšení situace po skončení covidové krize. Restauratéři, kteří chtějí uspět, budou muset změnit zažité zvyky a začít pracovat s personálem více flexibilně,“ uvádí Karel Mařík, spoluzakladatel Grasonu.

Podle průzkumu se 90 procent dotázaných nechce vrátit do gastronomie, minimálně ne na hlavní pracovní poměr. Nabídku brigády v restauračním zařízení by ale mnozí přijali.

Odliv pracovníků z gastra je enormní

Dotázaní byli rozděleni na dvě skupiny. První kategorii tvořili kuchaři a druhou číšníci/servírky, barmani a výčepní. Přes 31 procent dotázaných kuchařů zůstalo v oboru, o něco méně (cca 28 %) si jinou práci nenašlo a více jak 16 procent jich pracuje ve skladu. Další přijali práci v obchodě, ve stavebnictví nebo rozváží jídlo. Číšníci/servírky, barmani a výčepní zvolili hlavně práci ve skladu (32 %). Více jak 21 procent pracujících v těchto profesích si jinou práci nenašli a 12 procent dotázaných pracuje v obchodě/potravinách.

Do gastronomie se po utichnutí této krize chce vrátit jen 54 procent kuchařů a 47 procent číšníků/servírek, barmanů a výčepních.

Brigády pracovníky z gastronomie ale lákají. Kuchaři, barmani, výčepní i lidé zajišťující servis se více méně v 88 procentech shodli, že do gastra by se na brigádu po krizi vrátili. Za neochotou se vracet stojí zejména podmínky, které v gastronomii panovaly ještě před krizí. U nových zaměstnavatelů pracovníci získali jistoty, které jim zaměstnavatelé v gastronomii nenabízeli.

 

Devadesát procent dotázaných je ochotno se vracet do gastronomie na brigády, jak sami říkají, je to pro ně srdcová záležitost. Otázkou je, jak na tento trend zareagují majitelé restaurací a zdali například změní zažitý krátký/dlouhý týden nebo rozdělí celodenní směny mezi více pracovníků.

O průzkumu:

Na dotazník odpovědělo 500 tazatelů̊, kteří pracují v gastronomii. Dotazovaní se skládají z mixu lidí používající aplikaci Grason a Facebookových skupin zaměřených na gastronomii. Data zobrazují odpovědi pouze těch kteří pracovali nebo pracují v gastronomii na hlavní pracovní poměr, data jsou tak očištěná o studenty a nárazové brigádníky. Průzkum probíhal na přelomu prosince 2020 a ledna 2021.

O aplikaci Grason:

Mobilní aplikace Grason, která do gastronomie oficiálně vstoupila v roce 2018 a ihned umožnila efektivní řešení nedostatku personálu, s nímž se gastronomie velmi často potýká, hlásí rekordní růst. Flexibilita a svobodná volba, kdy a kde budu pracovat (tzv. gig economy), táhne nejen mezi podniky, ale i pracovníky – grasony. Za 18 měsíců se aplikace stala největším inzertním místem v horeca segmentu. V krizi se přeorientovala na nové segmenty jako je logistika nebo retail. Přes aplikaci se odpracovalo 24 000 směn a využívá jí 350 podniků. Počet ověřených pracovníků, kteří se mohou na směny hlásit je přes 4 500.

Newsletter